OM eist 180 uur taakstraf tegen Vindicat-student wegens zware mishandeling

Een corpslid zou op het hoofd van een aspirant-lid zijn gaan staan. De officier van justitie eist een celstraf van een dag.

Het pand van Vindicat in Groningen.
Het pand van Vindicat in Groningen. Foto Vincent Jannink/ANP

Tegen een 24-jarig lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat is een taakstraf van 180 uur geëist wegens zware mishandeling. Wouter B. moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt bovendien een dag de cel in. De officier van justitie eiste verder een celstraf van 90 dagen voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie verdenkt het corpslid ervan tijdens een ontgroeningritueel op 25 augustus 2016 op het hoofd van een aspirantlid te zijn gaan staan. Die liep daardoor een hersenoedeem op. De verdachte zou het slachtoffer eerder al een klap hebben gegeven.

Tijdens de ontgroening werden aspirantleden in een donkere kamer in de sociëteit van Vindicat tegen een muur gezet. Soms werden hun voeten onder hen vandaan geschopt. “Ik was bont en blauw”, verklaarde een van hen na afloop. Zes Vindicat-leden werden vanwege het incident geschorst.

‘Geweld hoorde erbij’

Dit soort geweld tegen aspirant-leden is al jaren onderdeel van de cultuur op de sociëteit, zo zei Wouter B. tijdens de rechtszaak: “Het hoorde er gewoon bij.” Volgens andere leden van de ontgroeningscommissie, de Commissie tot Overdracht Corps Kennis (COCK), was B. echter nogal agressief en ging hij in zijn rol op. “Allemaal toneelspel”, reageerde B.

De officiële regel binnen Vindicat is dat er geen fysiek contact met aspirantleden mag zijn, las de voorzitter van de rechtbank voor.

B. zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het hersenletsel. De andere leden van de ontgroeningscommissie zouden hem hebben afgeremd als hij over de schreef zou zijn gegaan. Volgens de raadsman van B. is er sprake is van zwaar lichamelijk letsel: een schedelbasisfractuur is niet vastgesteld.

Het slachtoffer weigerde aanvankelijk aangifte doen. Aspirant-leden bij Vincidat ondertekenen voorafgaand een geheimhoudingsverklaring. Vindicat besloot uiteindelijk in oktober vorig jaar zelf aangifte te doen.

NRC-redacteur Kasper van Laarhoven was de hele dag bij de rechtszaak aanwezig. Lees hier zijn tweets terug: