NRC checkt: ‘Voetballer Amrabat nam plek van Nederlands talent in’

Dat zei oud-tophockeyer Jacques Brinkman in het Radio 1-programma De Nieuws BV.

Sofyan Amrabat in actie voor Feyenoord.
Sofyan Amrabat in actie voor Feyenoord. Foto ANP

De aanleiding

Vorige week werd bekend dat Feyenoord-middenvelder Sofyan Amrabat (21) kiest voor het Marokkaans elftal en niet voor het Nederlands elftal. Hij moest een keuze maken tussen de landen: hij werd geselecteerd voor Marokko voor het beslissende WK-kwalificatieduel tegen Ivoorkust komende zaterdag en de Nederlandse bondscoach Dick Advocaat had een gesprek met hem met als doel hem te overtuigen voor Oranje te kiezen. Amrabat heeft een dubbele nationaliteit: hij is in Nederland geboren als zoon van Marokkaanse ouders en hier opgegroeid.

Oud-tophockeyer Jacques Brinkman (337 interlands) stelde in zijn column in De Telegraaf dat het onacceptabel zou moeten zijn om met een dubbele nationaliteit voor Nederland uit te komen. Vrijdag zei hij bij Radio 1-programma De Nieuws BV over Amrabat: „Hij speelde in onder vijftien voor Nederland, onder zestien, onder zeventien, onder achttien, in Jong Oranje. Neemt dus een plek in van een Nederlands talent. En verdomd, hij kiest nu in één keer voor het Marokkaans elftal. Ik zeg: duidelijkheid, en niet van twee walletjes eten.”

We checken of Amrabat in het verleden (ander) Nederlands talent in de weg heeft gezeten in meerdere nationale jeugdelftallen van de KNVB.

Waar is het op gebaseerd?

Oud-tophockeyer Jacques Brinkman stelde dat Amrabat in verschillende Nederlandse jeugdelftallen uitkwam, van onder-15 tot en met Jong Oranje (onder-21). In een reactie zegt Brinkman dat dit niet klopt. „Ik zei het voor de beeldvorming.”

En, klopt het?

Sofyan Amrabat speelde in 2010 en 2011 vier oefenduels bij de onder-15 van Nederland. Het betroffen twee dubbele ontmoetingen met Turkije en Slowakije. Amrabat begon twee keer in de basis en viel twee keer in. In totaal speelde hij 240 minuten.

Het spelen van interlands in die jeugdcategorie heeft geen directe consequentie voor een uiteindelijke keuze voor een land: ze zijn niet bindend, je kunt nog switchen. Zodra je een officiële A-interland voor een nationale ploeg speelt is het definitief en kun je niet meer terug. Dat is nu het geval bij Amrabat: als hij zaterdag in het WK-kwalificatieduel tegen Ivoorkust minuten maakt, kan hij niet meer voor Nederland kiezen.

Het bleef bij die vier jeugdinterlands voor Nederland. In de jaren erna kwam hij in beeld bij Marokko. De Nederlandse coach Pim Verbeek, destijds technisch directeur van de Marokkaanse bond, had in 2012 meerdere gesprekken met Amrabat en zijn familie, vertelt hij. De middenvelder zat toen in de jeugd van FC Utrecht. In 2013 speelde Amrabat met Marokko het WK onder-17 in de Verenigde Arabische Emiraten. De ploeg werd in de achtste finale uitgeschakeld. Amrabat was basisspeler in drie van de vier duels. Verbeek: „Hij draaide een uitstekend WK.”

In de jaren die volgden kwam hij niet voor nationale (jeugd)elftallen van Marokko uit. Tot juni 2016. Toen speelde hij met Marokko onder 23 een oefenwedstrijd in Marrakesh tegen Kameroen. En in maart van dit jaar, na een goed seizoen bij FC Utrecht, debuteerde hij voor de nationale ploeg van Marokko in een oefenwedstrijd tegen Tunesië.

Conclusie

Oud-hockeyer Jacques Brinkman zei dat voetballer Sofyan Amrabat de plek heeft ingenomen van „Nederlands talent”, omdat hij, zo stelde Brinkman, voor meerdere nationale jeugdteams uitkwam. Nog afgezien van Amrabats Nederlandse nationaliteit, is ook dit laatste onjuist. Hij speelde slechts vier oefenduels voor de onder-15 van Nederland, in een periode tussen november 2010 en april 2011, in totaal 240 minuten. Ofwel: hij speelde niet structureel voor de nationale jeugdteams, waardoor hij ander talent in de weg zou hebben gestaan. We beoordelen de uitspraak als onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt