Voetbal

Advocaat blijft vaag over zijn toekomst bij Oranje

Dick Advocaat heeft woensdagmiddag bij aankomst in Aberdeen bevestigd wat al verwacht werd: na de oefenwedstrijden tegen Schotland en Roemenië stopt hij, volgens zijn contract, als coach van Oranje. Hij zei dat tegen aanwezige Schotse journalisten. Enkele uren later kwam hij daar bij de Nederlandse pers op terug: hij had het niet zo bedoeld. „Moet ik ze alles wijsmaken dan?”, zei de 70-jarige Advocaat, die aangesteld werd voor de laatste wedstrijden in de kwalificatie voor het WK van 2018 na het ontslag van Danny Blind. „Of het niet zo is dat ik stop? Dat is een goede en vervelende vraag. We hebben nog twee belangrijke wedstrijden te gaan, daarna vertel ik het.” Zijn zaakwaarnemer Rob Jansen had begin deze week in tv-programma De Wereld Draait Door gezegd dat Advocaat na de twee oefenwedstrijden zou stoppen. Advocaat noemde dat een voorbarige reactie. Advocaat nam aan het eind van vorig seizoen de functie over van Blind en kreeg de opdracht om Oranje in de laatste vijf kwalificatieduels alsnog naar het WK in Rusland te loodsen. Hij won vier van die duels, maar kon niet voorkomen dat Nederland als derde in groep A eindigde, achter Frankrijk en Zweden. (ANP, NRC)