Vervuiling bij werkzaamheden

Vlaardingers moeten drinkwater koken na vondst darmbacterie E.coli

In het drinkwater van Vlaardingen zijn woensdag ongewenste bacteriën aangetroffen. De darmbacterie E. coli kwam in het drinkwater terecht bij werkzaamheden. Na de vondst heeft Evides Waterbedrijf inwoners geadviseerd het water ten minste drie minuten te koken. De instructies gelden voor drinkwater en water dat gebruikt wordt om voedsel mee te bereiden. De inwoners zullen ten minste drie dagen water moeten koken.

Voor andere doeleinden, zoals (af)wassen en douchen, kunnen zij het water wel meteen gebruiken. De bacterie, die buikgriep kan veroorzaken, is in het leidingnet beland door werkzaamheden, meldt Evides. Hoe dat precies is gebeurd, weet het bedrijf nog niet. Op verschillende locaties zijn in „hele lage aantallen” ongewenste bacteriën aangetroffen.

In de andere delen van het verzorgingsgebied van Evides geldt het kookadvies niet en kan er gewoon uit de kraan gedronken worden. Het nutsbedrijf adviseert het gebruik van fluitketel of pan om het water aan de koken te brengen en houden. „Water in waterkokers en koffiezetapparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen.” (NRC)