Uitspraak constitutioneel hof

Duitser kan als ‘interseksueel’ in het bevolkingsregister

‘Interseksueel’ Vanja in 2014
‘Interseksueel’ Vanja in 2014 Foto Peter Steffen/AFP

Duitsers krijgen de mogelijkheid zich als man, vrouw óf interseksueel in het bevolkingsregister te laten opnemen. Dat heeft de hoogste Duitse rechter, het Constitutioneel Hof in Karlsruhe, woensdag bepaald. Mensen die mannelijk noch vrouwelijk zijn moeten de mogelijkheid krijgen hun geslachtelijke identiteit op een positieve manier te registeren, vindt het Hof.

Sinds 2013 is het in Duitsland wel mogelijk bij de aangifte van een geboorte de aanduiding ‘man’ of ‘vrouw’ weg te laten als de geslachtelijke kenmerken niet eenduidig zijn, of om de aanduiding man of vrouw op latere leeftijd te laten schrappen, maar niet om een derde geslacht te benoemen. In Duitsland (ruim 80 miljoen inwoners) zouden er zo’n 80.000 mensen zijn die op basis van uiterlijke geslachtskenmerken, chromosomen of hormonen niet eenduidig als man of vrouw kunnen worden aangemerkt.

Het Hof stelt dat de wetgever uiterlijk eind volgend jaar een nieuwe regeling moet invoeren en stelt benamingen als ‘interseksueel’ voor, of ‘divers’. De kwestie is in 2014 aanhangig gemaakt door de interseksuele Vanja uit Leipzig, die bij geboorte als meisje is ingeschreven maar dat veranderen wil in ‘inter/divers’. Op grond van chromosomenanalyse kan Vanja noch als vrouw, noch als man worden gekenmerkt.

Lagere rechters wezen de eis af, waarna Vanja met steun van de organisatie ‘Campagne voor een derde optie’ uiteindelijk succes had. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU), die zich eerder tegen een derde geslachtelijke aanduiding heeft uitgesproken omdat hij juridische complicaties vreest, liet weten dat zijn ministerie de uitspraak van het Hof zal respecteren en uitvoeren.