Trump is opvallend mild voor China

Aziëreis Presidenten kwamen nog niet met harde resultaten, precies wat China wilde. Zakendeals maken de top ook voor de VS tot succes.

Terwijl de presidenten Trump en Xi in de Grote Hal van het Volk donderdag vooral over zakendeals spraken, namen hun echtgenotes Melania en Peng Liyuan deel aan een kookles op een basisschool in Beijing.
Terwijl de presidenten Trump en Xi in de Grote Hal van het Volk donderdag vooral over zakendeals spraken, namen hun echtgenotes Melania en Peng Liyuan deel aan een kookles op een basisschool in Beijing. Foto’s Nicolas Asfouri/ AFP en Han Guan/EPA

‘Ik neem het China niet kwalijk!’ Na alle dreigementen die de Amerikaanse president Donald Trump het afgelopen jaar richting China slingerde, toonde hij zich donderdag in Beijing verrassend begripvol. Wie kan het een land kwalijk nemen dat het profiteert van een ander land, als dat in het voordeel is van zijn eigen bevolking, vroeg Trump zich hardop af? Applaus was zijn deel.

Het bezoek is pas halverwege, maar het lijkt erop dat het zijn Chinese collega Xi Jinping is gelukt de angel uit een van de meest heikele agendapunten te halen: het door Trump herhaaldelijk gehekelde handelsoverschot van China, dat persbureau Bloomberg raamde op 223 miljard dollar voor de eerste tien maanden van dit jaar.

Concrete oplossingen voor het handelsoverschot werden in de eerste helft van het bezoek niet genoemd. Hamvraag was of Trump het twitteren kon laten. Dat kon hij niet. Na een bezoek aan de Verboden Stad en de Chinese Opera, verstuurde hij – ondanks de Chinese blokkade van Twitter – een berichtje waarin hij bedankte voor het „prachtige welkom” in China.

Xi geeft Trumps kleindochter een 10

Chinese media lagen intussen in katzwijm over het filmpje van Trumps kleindochter Arabella. Op een tablet liet de Amerikaanse president zien hoe het zesjarige meisje, gekleed in een traditionele Chinese chipao, Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan toezong in het Mandarijn. Xi gaf haar een 10 en daarmee was het ijs tussen de presidenten gebroken.

De twee ondertekenden een pakket handelsafspraken met een (omgerekende) waarde van ruim 215 miljard euro. De meeste contracten waren al in de maak. Ondanks gebrek aan andere concrete afspraken kunnen beide landen het bezoek dankzij het sluiten van de deals een succes noemen. „Chinese investeringen in de VS creëerden al honderdduizend banen”, zei Xi. In algemene bewoordingen roemde hij het „brede potentieel” voor onderlinge samenwerking, en de „win-win”- basis.

Terwijl de presidenten Trump en Xi in de Grote Hal van het Volk donderdag vooral over zakendeals spraken, namen hun echtgenotes Melania en Peng Liyuan deel aan een kookles op een basisschool in Beijing.Foto’s Nicolas Asfouri/ AFP en Han Guan/EPA

Amerikaanse bedrijven willen meer toegang tot de Chinese markt en betere bescherming van intellectueel eigendom. „Gedwongen overdracht van technologie en diefstal van intellectueel eigendom kosten de VS en zijn bedrijven 300 miljard dollar per jaar”, zei Trump.

Met deals tussen onder andere Mobike en DowDuPont, Spring Airlines en Honeywell en Datang Group en General Electric, kan Trump thuis komen. China Aviation Supplies Holding maakte bekend bij Boeing driehonderd vliegtuigen besteld te hebben met een totale waarde van meer dan 37 miljard dollar (31 miljard euro).

Voor de Noord-Koreaanse kernwapendreiging werd geen oplossing gevonden. Trump zei China’s acties op dit gebied te waarderen, maar vindt het niet genoeg. „China kan dit probleem makkelijk en snel oplossen en ik roep jullie geweldige president op er erg hard aan te werken.”

Xi’s verklaring was veel minder persoonlijk. China houdt zich aan de VN-resoluties en blijft oproepen tot een dialoog met Noord-Korea, maakte hij duidelijk. Harde maatregelen, zoals de door Trump gewenste olieboycot, blijven uit.

Lees ook: Megaorder uit China voor Boeing

Staatsbezoek-plus

Het staatsbezoek-plus, zoals het bezoek genoemd werd, moest grootser worden dan het eerdere bezoek van Xi aan Trumps buitenverblijf Mar-a-Lago. China hoopt op een ‘zwaar symbolisch, licht inhoudelijk bezoek’. Xi heeft niet zoveel nodig van de Verenigde Staten en is nu tevreden over de status quo, schreef China-specialist Ryan Hass. Hoe minder er besloten wordt tijdens Trumps bezoek, en hoe meer hij onder de indruk is van China, hoe beter China zijn positie als wereldmacht kan verstevigen.

Indien Trump zijn onverzoenlijke taal aan het adres van de Chinezen intoomt, markeert dit bezoek het begin van een relatie die is gebaseerd op „samenwerking door consultatie”, zegt Zhang Zhexin van het Shanghai Institute for International Studies. „China en de VS verzekeren elkaar ervan dat ze geen strategische competitie nastreven.”

Een soort partnerschap dus, waarin ze het over de kernzaken eens zijn en elkaars invloedsferen met rust laten. De Stille Oceaan is groot genoeg voor beide landen, merkte Xi niet voor niets op.