Taakstraffen voor daders nieuwjaarsrellen Elim

De rechter acht bewezen dat de twee mannen een actieve bijdrage hebben geleverd aan het geweld tegen hulpverleners dat tijdens de jaarwisseling plaatsvond.

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen Robin van Lonkhuijsen/ANP

De strafrechter in Assen heeft taakstraffen opgelegd aan twee mannen die tijdens de jaarwisseling hulpdiensten hebben lastiggevallen in het Drentse Elim. Het gaat om straffen van 100 uur voor een 20-jarige verdachte en 180 uur voor een 27-jarige. Beide mannen zijn volgens de rechter schuldig aan geweldpleging in vereniging tegen politie of brandweer.

Rond één uur ‘s ochtends op 1 januari wilde de brandweer een vreugdevuur blussen dat in Elim - een dorp van 2400 inwoners - brandde. Een grote groep van circa zestig jongeren keerde zich tegen de hulpverleners, waarna de Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen. De chaos die volgde was één van de grootste incidenten van de afgelopen jaarwisseling. Er werden uiteindelijk negen aanhoudingen verricht, zeven verdachten zijn vervolgd. Vier van hen zijn minderjarig; hun zaak is achter gesloten deuren behandeld. Zij kregen donderdag ook werkstraffen van 50 en 25 uur, de jongste (16) een leerstraf.

Lees hier de reconstructie van de rellen die NRC vandaag publiceerde: In Elim waren politie en brandweer er wat vroeg bij

De rechter acht het bewezen dat de twee mannen bij de agressieve groep hoorden en een steen en bierflesjes hebben gegooid. Het Openbaar Ministerie (OM) had voor de oudste een celstraf van acht maanden geëist, voor de jongere verdachte vijf maanden. Die straf vindt de rechter te ver gaan.

Tijdens de zitting, twee weken geleden, zei de Officier van Justitie dat het niet was gelukt om meer mensen te vervolgen omdat de avond erg chaotisch verliep en er daardoor weinig bewijs was. Bovendien wilden jonge Elimmers elkaar naderhand niet verraden.