Sterke klantengroei T-Mobile Nederland zet door

Dit jaar begon T-Mobile met onbeperkte databundels en datavrije muziek.

Foto Bart Maat/ANP

T-Mobile kan in Nederland opnieuw sterke abonneecijfers noteren. De telecomaanbieder kreeg er in het derde kwartaal netto 46.000 klanten bij, waardoor het totale klantenbestand uitkomt op bijna 3,9 miljoen, blijkt uit de kwartaalcijfers van moederbedrijf Deutsche Telekom (pdf). In 2017 groeide T-Mobile met 130.000 klanten, bijna twee keer zoveel als in heel 2016.

Ondanks de sterke klantengroei, daalde de omzet van T-Mobile Nederland. Die kwam afgelopen kwartaal uit op 327 miljoen euro, 1,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet uit alleen de mobiele tak daalde van 332 naar 304 miljoen euro (-9,2 procent). Het bedrijfsresultaat (ebitda) van dit kwartaal komt 7,7 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 98 miljoen euro.

Datavrije muziek

Dit jaar introduceerde T-Mobile een abonnement met onbeperkt dataverbruik. Ook begon het in oktober vorig jaar met ‘datavrije’ muziek, waardoor een klant naar muziekdiensten als Spotify of online radiostations kan luisteren zonder dat dat data kost. Een rechter moest beslissen of dat mocht, omdat het in zou gaan tegen de Nederlandse opvatting van netneutraliteit. De rechtbank gaf T-Mobile in april gelijk.

De internet- en tv-tak T-Mobile Thuis, die in december 2016 ontstond na de overname van Vodafone Thuis, boekte een omzet van 23 miljoen euro in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal was de omzet uit T-Mobile Thuis 22 miljoen euro. Het aantal klanten groeide het derde kwartaal van 184.000 naar 188.000 (2,2 procent). T-Mobile nam 150.000 Thuis-klanten over van Vodafone.

Lees ook: T-Mobile heeft de tv-klanten van Vodafone hard nodig

De omzet van moederbedrijf Deutsche Telekom groeide met 0,8 procent naar 18,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat ging met 3,3 procent omhoog, naar 5,7 miljard euro. Vooral de resultaten in de Verenigde Staten waren opnieuw positief.