Spaanse justitie vervolgt weer Catalaanse politici

Carme Forcadell komt donderdag aan bij de rechtbank.
Carme Forcadell komt donderdag aan bij de rechtbank. Foto Reuters

De Spaanse justitie kent weinig genade voor de Catalaanse separatisten. Rechter Pablo Llarena bepaalde op donderdagavond dat de Catelaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell alleen directe opsluiting kan voorkomen als een borgsom van 150.000 euro wordt betaald. Ze hielp mee aan het organiseren van een door het constitutionele hof verboden stemming over de onafhankelijkheid van Catalonië.

Daarmee blijft de druk groot op politici, die strijden voor een onafhankelijk Catalonië. Vorige week werden negen ‘ministers’ uit de zelf verklaarde Catalaanse regering van president Carles Puigdemont in voorarrest geplaatst. Alleen Santi Vila, die al voor de onafhanklijkheidsverklaring van 27 oktober was afgestreden, kwam een dag later op borgtocht vrij. Tegen Puigdemont en vier andere leden van zijn regering is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze verblijven in België.

Tal van protesten

De voorbije weken zijn er in Catalonië tal van protesten geweest tegen het opsluiten van de politici. De separatisten zien hen als ‘politieke gevangenen’ en eisen hun onmiddellijke vrijlating. Volgens een lijst van het World Economic Forum staat Spanje op het gebied van onafhankelijke rechtspraak op de 58ste plaats. Rechters worden in Spanje door de wetgevende macht benoemd. De Spaanse regering van premier Mariano Rajoy wuift de kritiek weg en stelt dat de rechterlijke macht onafhankelijk zijn werk doet.

De zaak tegen Forcadell werd vorige week op verzoek van de verdediging uitgesteld omdat er te weinig tijd zou zijn geweest. Forcadell stelde op donderdagochtend dat de onafhankelijkheidsverklaring geen juridische waarde heeft, maar vooral „symbolisch” is. De rechter ging niet mee met de eis van de aanklager, die onmiddellijke opsluiting had geëist. Forcadell en vier anderen hoeven niet de cel in als ze een borgsom betalen. De parlementsvoorzitter wordt net als de regering van Puigdemont verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld.

Forcadell speelde de laatste jaren een sleutelrol bij het invoeren van wetten die de weg plaveiden voor het illegale referendum en de afscheiding. Voordat ze als lid van het linkse Esquerra Republicana de Catalunya met de coalitie Junts pel Sí de politiek inging, klom ze op in de nationalistische gelederen als voorvrouw van de Nationale Catalaanse Assemblee (ANC). Deze separatische burgerbeweging organiseert massabetogingen in de strijd om onafhankelijkheid. De huidige ANC-voorzitter Jordi Sànchez zit sinds vorige maand vast voor opruiing.