Saoedi-Arabië: 208 mensen vast op verdenking corruptie

Voor het eerst komt de openbaar aanklager met meer informatie naar buiten over de actie waarbij zaterdag onder anderen elf prinsen werden opgepakt.

Prins Mohammed bin Salman.
Prins Mohammed bin Salman. Foto Yoeri Kochetkov/EPA

Bij de grote anticorruptieoperatie in Saoedi-Arabië waarbij afgelopen zaterdag verschillende prinsen werden opgepakt, zijn in totaal 208 mensen aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat ze de afgelopen decennia ten minste 100 miljard dollar hebben verduisterd en ingezet voor corruptie, zo heeft openbaar aanklager Saud al-Mojeb donderdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat er meer details naar buiten komen over de operatie waarbij vele prominenten werden opgepakt, onder wie elf prinsen. Eén van hen is Alwaleed bin Talal, met een geschat vermogen van 18 miljard dollar de rijkste man van Saoedi-Arabië. Ook prins Miteb, het hoofd van de nationale Garde, is vastgezet.

Lees ook: De wil van de kroonprins is wet

De opdracht tot de aanhoudingen werd gegeven door de Saoedische kroonprins en troonopvolger Mohammed bin Salman (32), kort nadat hij eerder op de dag een nieuwe anticorruptie-eenheid had ingesteld. De actie zond een schokgolf door het land omdat niet eerder in de geschiedenis van het koninkrijk zoveel vooraanstaande personen werden aangehouden en openlijk beticht van corruptie. Critici zien in het handelen van Salman een poging om potentiële rivalen de mond te snoeren.

Exacte namen onbekend

Van de 208 vastgezette prominenten zijn er inmiddels 7 vrijgelaten zonder dat er een aanklacht tegen hen wordt ingediend. De overige 201 Saoedi zitten nog in beperking in luxehotels in Riad. In totaal zijn 1.700 bankrekeningen bevroren. De openbaar aanklager weigert de namen van de arrestanten bekend te maken, uit ‘respect voor hun privacy’.

Volgens Al-Mojeb zijn de verdenkingen gebaseerd op onderzoek in de afgelopen drie jaar. “De mogelijke schaal waarop verdachte handelingen zijn verricht, is enorm.”