Saoedi-Arabië en Koeweit roepen burgers op Libanon te verlaten

De golfstaten doen de oproep omdat ze zich zorgen maken over “de huidige omstandigheden en ontwikkelingen” in Libanon

Een poster van de Libanese premier Saad Hariri. Hij maakte afgelopen weekend bekend af te treden omdat hij bang is voor een aanslag op zijn leven.
Een poster van de Libanese premier Saad Hariri. Hij maakte afgelopen weekend bekend af te treden omdat hij bang is voor een aanslag op zijn leven. Foto Ibrahim Chalhoub/AFP

Saoedi-Arabië heeft al haar burgers in Libanon opgeroepen het land te verlaten. Ook raadt de Saoedische regering af om naar het land af te reizen. Dat staat in een verklaring die donderdagmiddag is uitgevaardigd door het Saoedische staatspersbureau, aldus persbureau AP. Later op de dag deed het ministerie van Buitenlandse Zaken in Koeweit eenzelfde oproep.

De oproepen komen nadat de Libanese premier Saad Hariri afgelopen weekend bekendmaakte dat hij ontslag neemt omdat hij bang is voor een aanslag op zijn leven. In een tv-toespraak vanuit Saoedi-Arabië zei Hariri dat het huidige klimaat in Libanon hem doet denken aan het klimaat voorafgaand aan de moordaanslag op zijn vader, oud-premier Rafik Hariri, in 2005.

Lees over de angst van Hariri dat er een aanslag tegen hem wordt voorbereid: Ontslag premier Hariri zet Libanese détente op de helling

Hariri uitte tijdens deze toespraak scherpe kritiek op Iran, de shi’itische militie en regeringspartij Hezbollah. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor “tweespalt en verwoesting” in de regio. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei zondagavond dat het aftreden van Hariri “duidelijk een Saoedische beslissing was”:

“Het was niet zijn voornemen, niet zijn wil en niet zijn beslissing.”

Bahrein

Een bron binnen het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het land zich zorgen maakt over “de huidige omstandigheden en ontwikkelingen” in Libanon, zonder het afreden van Hariri verder te noemen. Bahrein riep zondag haar burgers al op om terug te keren uit Libanon. Beide golfstaten zijn goede bondgenoten van elkaar.