Rulings

Belastingdeals van 4.000 bedrijven onderzocht

Het ministerie van Financiën neemt geheime belastingafspraken met ruim vierduizend bedrijven onder de loep. Niet de inhoud van de ‘rulings’ zelf wordt daarbij bekeken, maar of er procedurele fouten zijn gemaakt bij de totstandkoming. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (D66) woensdag in een brief aan de Kamer.

Dinsdag schreven Trouw en Het Financieele Dagblad over hoe een belastinginspecteur in 2008 zelfstandig een deal goedkeurde met levensmiddelenconcern Procter & Gamble. Volgens het protocol is dat niet toegestaan en moeten die afspraken worden voorgelegd aan een toetsingscommissie.

De staatssecretaris heeft nu opdracht gegeven om uit te zoeken of de 4.000 andere rulings wél volgens de regels zijn gemaakt. Het gaat om rulings met bedrijven die een zogenaamd ‘grensoverschrijdend effect’ hebben, multinationals dus.

Veel overheden proberen met gunstige belastingtarieven internationaal opererende bedrijven zover te krijgen zich op papier binnen hun landsgrenzen te vestigen. Ook de Nederlandse overheid maakt zulke deals. De inhoud daarvan is geheim. De fiscus heeft in de eigen dossiers ruim vierduizend bedrijven gevonden waarmee in de afgelopen jaren dergelijke afspraken zijn gemaakt. (NRC)