Rulings

Belastingdeals van 4.000 bedrijven onderzocht

Het ministerie van Financiën neemt belastingafspraken met ruim vierduizend bedrijven onder de loep. Er wordt daarbij niet gekeken naar de inhoud van de rulings zelf, maar naar de manier waarop deze tot stand is gekomen. Dat meldde staatssecretaris Menno Snel (D66) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om rulings met bedrijven die een zogenaamd ‘grensoverschrijdend effect’ hebben. Informatie daarover wordt tussen landen uitgewisseld, wat belastingontwijking moet voorkomen.

Veel overheden proberen met gunstige belastingtarieven internationaal opererende bedrijven zover te krijgen zich op papier binnen hun landsgrenzen te vestigen. Ook de Nederlandse overheid maakt zulke deals, waarvan de inhoud geheim is. De Belastingdienst heeft in de eigen dossiers ruim vierduizend bedrijven gevonden waarmee in de afgelopen jaren grensoverschrijdende afspraken zijn gemaakt. Dinsdag schreef Trouw over hoe een belastinginspecteur in 2008 zelfstandig een deal goedkeurde met levensmiddelenconcern Procter & Gamble, zonder dat die afspraken waren voorgelegd aan een toetsingscommissie – zoals dat volgens Europese afspraken moet. De staatssecretaris heeft nu opdracht gegeven om uit te zoeken of de 4.000 rulings wel volgens Europese afspraken zijn gemaakt. (NRC)