Recordvangst cocaïne in Colombia

De drugs werden gevonden in een opslagplaats voor bananen. Die werd gebruikt door tien verschillende bendes.

De Colombiaanse president Santos staat op de inbeslaggenomen lading cocaïne.
De Colombiaanse president Santos staat op de inbeslaggenomen lading cocaïne. Foto Efrain Herrera/EPA

De Colombiaanse politie heeft naar eigen zeggen de grootste cocaïnevangst in de geschiedenis van het land gedaan. In ondergrondse opbergruimten van bananenplantages in de regio Urabá werd 12.000 kilo onversneden cocaïne ontdekt. De opslagplaats werd gebruikt door tien drugsbendes uit verschillende delen van het land, zei president Juan Manuel Santos.

Volgens de Colombiaanse nationale politie waren de in beslag genomen drugs eigendom van de beruchte drugsbaron Otoniel, die leiding geeft aan het Golfkartel. Bij de actie, die drie dagen geduurd heeft, werden vier mensen opgepakt. In de regio waar de drugs werden gevonden, is in de afgelopen twee maanden in totaal twintig ton cocaïne in beslag genomen.

President Santos met achter zich pakketjes cocaïne. Foto Efrain Herrera/EPA

Colombia geldt al jaren als een van de belangrijkste producenten van cocaïne. Hoewel het aantal cocaplantages enkele jaren geleden gehalveerd leek te zijn, is de cocaïneproductie volgens het World Drug Report van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) inmiddels weer op het oude niveau. In de twee grootste cocaïnemarkten ter wereld, de Verenigde Staten en Europa, geldt Colombia als verreweg de belangrijkste producent.

Europa

Wereldwijd werd volgens de meest recente cijfers van UNODC uit 2015 864 ton cocaïne in beslag genomen. Ook in Nederland komen vangsten van honderden of duizenden kilo’s enkele keren per jaar voor.

In oktober werd in de haven van Antwerpen dankzij een samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische politie 5.300 kilo cocaïne in beslag genomen. De drugs waren verstopt in een lading bananen, afkomstig uit Colombia. Het onderzoek wordt geleid door de Nederlandse politie.