Rechtszaak

Levenslang geëist wegens plegen van oorlogsmisdrijven in Ethiopië

De tot Nederlander genaturaliseerde verdachte Eshetu A.
De tot Nederlander genaturaliseerde verdachte Eshetu A. Illustratie Aloys Oosterwijk/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag levenslang geëist tegen Eshetu A. De tot Nederlander genaturaliseerde Ethiopiër zou eind jaren zeventig verantwoordelijk zijn geweest voor oorlogsmisdrijven in zijn geboorteland. Als de rechter de strafeis volgt, voegt A. zich bij circa veertig gevangenen die een levenslange straf uitzitten in Nederland.

Officier van justitie Nicole Vogelenzang zei zich er bewust van te zijn dat het Nederlandse rechtssyteem in principe altijd inzet op een terugkeer in de samenleving. „Maar,” zei zij, „soms is levenslang de enige straf die recht doet aan de ernst van de gepleegde feiten.”

A. wordt ten laste gelegd dat hij als vertegenwoordiger van het Derg-regime in de provincie Gojjam medeplichtig was aan de marteling van negen gevangenen en standrechtelijke executie van 75. Ook zou hij ruim driehonderd mensen zonder proces hebben vastgezet.

„De straf moet een effectieve waarschuwing zijn voor plegers van internationale misdrijven”, zei Vogelenzang. „Ze moeten weten dat waar ze ook gaan of staan – zelfs al is dat ver weg – het recht ze kan achterhalen.”

Sander Arts, advocaat van A., zei dat de „stevige eis” niet „geheel onverwacht” komt. Maar, zei hij, zijn standpunt is niet veranderd: Eshetu is onschuldig en wist niet van de gruwelijkheden die plaatsvonden in Gojjam. „En dan komt zo’n eis natuurlijk wel hard binnen.”

Arts zal volgende week onder andere wijzen op de lange tijd die is verstreken sinds 1978. „Er wordt een hoop achteraf geredeneerd bij het OM.” Maar, zo stelde hij, de kennis van de terreur van de Derg was toen niet zo wijdverspreid als nu. Volgens Arts werd Eshetu „als jongen van 24 meegetrokken in een regime waar hij nu ook niet meer achter staat, in een land waar geen staande rechtsstaat was.”

Maandag wordt de rechtszitting hervat. De uitspraak volgt tegen het einde van het jaar.