Brieven

Reactie column Rosanne Hertzberger

Vrouwen maken carrière, maar wel op hun eigen manier

Foto Getty

De haren van mijn jongste zijn vanochtend ontluisd door een transplantatiechirurg. Op woensdag is zij altijd vrij en helpt een handje op school. Mijn dochter krijgt elke vrijdagmiddag hockeytraining van een partner bij een advocatenkantoor. Stuk voor stuk succesvolle vrouwen die ervoor gekozen hebben – en het zich kunnen veroorloven – om parttime te werken.

Als ik Rosanne Hertzberger (Gelukkig kind is niet gratis, 4-5/11) moet geloven zijn dit ambitieloze vrouwen die de beeldvorming verzieken en seksisme veroorzaken waar fulltime werkende vrouwen dan weer onder lijden. Want vrouwen die in deeltijd werken „willen gewoon niet” en verkopen dat aan zichzelf met „nonsens-praatjes” en het excuus dat je kind maar één keer jong is. Daarmee zet Hertzberger de zorg voor kinderen weg als een minderwaardige bijbaan waarvoor je excuses moet maken. Als vrouw welteverstaan. Want als een man een dag per week vrij neemt om van zijn kroost te genieten, wordt het als modern en vooruitstrevend gezien.

Het willen zorgen voor je kinderen is een legitieme wens waar ruimte voor moet zijn voor vaders én moeders. Ik zou willen pleiten voor een maatschappij waarin zowel vrouwen als mannen vrij zijn om daarin hun eigen keuzes te maken. Zonder ten prooi te vallen aan vooroordelen. Want een fulltime werkende vrouw is geen slechte moeder, net zoals een deeltijdwerkende moeder niet ambitieloos is. Die stereotyperingen zijn gebaseerd op een ouderwetse norm die niet verheerlijkt, maar herzien moet worden. Vrouwen willen wel degelijk, maar wel op hun eigen manier.