Rapportage: gemeenten doen te weinig tegen mensenhandel

Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel wordt met name in kleine gemeenten onvoldoende op slachtoffers gepast.

Corinne Dettmeijer-Vermeulen.
Corinne Dettmeijer-Vermeulen. Foto Bart Maat/ANP

De overgrote meerderheid van de gemeenten heeft geen beleid over mensenhandel, terwijl zij wel verantwoordelijkheid dragen voor de slachtoffers. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in een rapportage. In 35 procent van de gemeenten heeft men geen idee of mensenhandel überhaupt voorkomt, en slechts 5 procent heeft specifiek mensenhandelbeleid. Lokale overheden moeten daar meer werk van maken, vindt de Rapporteur.

“Uit eerder onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 6 slachtoffers in beeld is”, zegt Corinne Dettmeijer-Vermeulen in een toelichting op haar rapport. Ze stelt vast dat de zorg met name in kleinere gemeenten achterblijft, terwijl ook daar slachtoffers zijn. Bovendien doen gemeenten volgens haar onvoldoende om mensenhandel te signaleren en daders aan te pakken. Ze roept de gemeenten op om lokaal beleid te ontwikkelen en een actievere rol te spelen.

Dettmeijer-Vermeulen ziet ook ruimte voor verbetering bij artsen. Die zijn volgens de Nationaal Rapporteur onvoldoende op mensenhandel getraind, terwijl de helft van de medici met slachtoffers in aanraking komt. Zo kan het voorkomen dat die zich met verwondingen melden voor behandeling, maar niemand melding maakt van mogelijk misbruik. De Nationaal Rapporteur hoopt dat voor de artsen een duidelijke richtlijn wordt opgenomen in de meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.