Pover Oranje verslaat Schotland

Oefenwedstrijd Het Nederlands elftal maakte weinig indruk in het oefenduel tegen Schotland, maar won wel door een goal van Memphis Depay.

Aanvaller Memphis Depay maakte het enige doelpunt in de oefenwedstrijd tegen Schotland.
Aanvaller Memphis Depay maakte het enige doelpunt in de oefenwedstrijd tegen Schotland. Foto ANP Pro Shots

Het was zoals het de afgelopen jaren zo vaak was bij Oranje: wankelmoedig, futloos, slordig, inspiratieloos. Het was bijna een voorspelbaar script van een weinig verheffende avond. Oefenduel zonder richtpunt, zonder duidelijk doel, met een bondscoach (Dick Advocaat) die volgende week afscheid zal nemen, zoveel is inmiddels wel duidelijk.

Nederland won van Schotland in het 120 jaar oude Pittodrie-stadion in Aberdeen, aan de noordoostkust. Een magere 0-1 werd het, een uitslag waar weinig tot geen waarde aan mag worden gehecht. Daarvoor was het vertoonde spel te ondermaats.

Het zijn donkere, uitzichtloze tijden, zo in aanloop naar een WK waar Nederland niet bij zal zijn. Tegen Schotland werden andermaal de tekortkomingen bevestigd. Hier speelde (wederom) een ploeg zonder regie, zonder bezieling, zonder plan, zonder hart.

Het was de eerste wedstrijd sinds het afscheid van Arjen Robben, een maand geleden. Het zijn dit soort wedstrijden waarin een nieuwe leider had kunnen opstaan, waarin de eerste schetsen van een nieuw geraamte getoond hadden kunnen worden. Maar het mocht niet zo zijn.

Het was een duel tussen de Europese middenmoot; Nederland, twintigste op de FIFA-wereldranglijst, tegen Schotland, dat 29ste staat en zich eveneens niet wist te plaatsen voor het WK in Rusland.

Schotland kreeg in het eerste halfuur drie grote mogelijkheden en had een voorsprong verdiend. Maar het was Oranje dat uit het niets scoorde. Een snelle counter werd opgezet door Memphis Depay en die maakte het ook zelf af – na tussenkomst van Georginio Wijnaldum en Ryan Babel. In de tweede helft kreeg Schotland nog meerdere grote kansen op een gelijkmaker. Oranje bleef pover.

Op de tribune zat de nieuwe directeur betaald voetbal Eric Gudde, dinsdag begonnen bij de KNVB en donderdag voor het eerst in functie op de tribune bij een wedstrijd. Hij zal de bevestiging hebben gekregen dat er veel werk is te verzetten rond het (voormalige) vlaggenschip van de bond. Voornaamste: eerst een nieuwe technisch directeur aanstellen en vervolgens een nieuwe bondscoach.

Dinsdag wacht nog het oefenduel tegen Roemenië in Boekarest. Verwacht er niet te veel van.