Oud-minister Hillen moet getuigen in corruptiezaak

Zaak Dotterbloem Oud-minister Hans Hillen van Defensie moet getuigen in een corruptiezaak tegen defensieambtenaren.

Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Voormalig minister van Defensie Hans Hillen moet in het openbaar getuigen in een grote strafzaak over omkoping van defensiemedewerkers. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten.

Het gaat om de zaak Dotterbloem, die draait om het omkopen van ambtenaren door vertegenwoordigers van de auto-industrie. De officier van justitie vond het niet nodig om de CDA’er Hillen op een zitting te ondervragen, maar de rechtbank acht dat wel van belang.

NRC onthulde in juni dat Hillen tijdens een getuigenverhoor in 2014 bij de Rijksrecherche had gezegd dat hij mogelijke corruptie van defensie-ambtenaar Jacques H. het liefst buiten de Kamer en het Openbaar Ministerie om geregeld had.

Lees ook het achtergrondverhaal: Jemig, dacht Hillen, die man kan zich nooit verweren

De uitlatingen van Hillen in deze krant waren voor de rechtbank een belangrijke reden om de voormalig minister op te roepen. Volgens de rechtbank kan Hillen „uitleg geven over de wijze waarop binnen het ministerie werd omgegaan met integriteitskwesties respectievelijk verdenkingen van strafbare feiten”.

In 2014 wilde de Rijksrecherche van Hillen weten waarom hij zich „tijdens en na zijn ambtstermijn” persoonlijk met de zaak van Jacques H. had bemoeid. Hillen antwoordde dat hij de zaak binnenskamers had willen oplossen en dat er bij vergelijkbare zaken geen aangifte werd gedaan om het departement niet te schaden. Defensie had volgens hem een „eigen correctiemechanisme” dat „ook heel bevredigend werkte”.

Bij het informeren van de Kamer verzweeg Hillen in die periode de ernst van de verdenkingen aan het adres van H., omdat hij geen tijd meer zou hebben voor het „managen van de krijgsmacht”, als hij zich steeds zou moeten verantwoorden voor „incidenten” op zijn ministerie, zo zei hij in een reactie aan NRC.

Hillen zei daarnaast tegen deze krant dat hij ook geen aangifte wilde doen omdat Jacques H. voor zijn gevoel werd geslachtofferd. „Hij kan nooit 10 jaar helemaal alleen hebben gehandeld, dan moet het echt wel toegejuicht zijn, of geaccepteerd. Dan is hij door zijn meerderen voortdurend gedekt geweest.”

Op 5 december is de eerste van 15 zittingsdagen waarin deze omvangrijke strafzaak wordt behandeld. Het openbaar ministerie verdenkt diverse ambtenaren ervan steekpenningen te hebben aangenomen van autodealers in ruil voor vertrouwelijke info over grote orders van politie en defensie. De betrokken autobedrijven (waaronder Pon, Renault en Peugeot) hebben inmiddels vrijwel allemaal geschikt met justitie.

Correctie (9 november 2017): in de eerste alinea van dit stuk stond dat de rechtbank het besluit op donderdag had genomen. Dat moest woensdag zijn.