OM eist 80.000 euro boete voor negeren Rusland-sancties

Volgens het Openbaar Ministerie wilde een goederenvervoerder op Schiphol illegaal militaire spullen leveren aan Rusland.

Schiphol.
Schiphol. Foto Peter Bakker/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een boete van 80.000 euro geëist tegen een goederenvervoerder op Schiphol. Het bedrijf wilde volgens het OM militaire onderdelen leveren aan Rusland, terwijl er sancties tegen dat land gelden. Justitie eiste ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen de directeur van het expeditiebedrijf.

Uit onderzoek door de douane blijkt volgens het OM dat het bedrijf in maart 2015 onderdelen voor radarsystemen wilde leveren aan Rusland, die gebruikt worden in straaljagers. De spullen zouden eerst vanuit Maleisië naar Nederland zijn vervoerd, waarna de zending op Schiphol werd ontdekt door de douane. Die zette de zending meteen stop.

De Krim

Volgens de zogenoemde Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 is het verboden om onderdelen van militaire goederen te leveren aan een ontvanger in Rusland. De Europese sancties werden in de zomer van 2014 ingesteld nadat Rusland de Oekraïense Krim had ingenomen.

Lees ook: Effect sancties tegen Rusland uitgewerkt

Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de ontvanger van de onderschepte zending op meerdere documenten stond. Het bedrijf wist daarom van de bestemming. De officier van justitie sprak tijdens de zitting in Amsterdam van ernstige feiten:

“Door deze goederen door te voeren ondermijnt verdachte de sancties. Bovendien raakt Nederland betrokken doordat via ons land nu radarsystemen werden doorgevoerd. Het doorvoeren van deze goederen ondermijnt daarmee de Nederlandse staat.”

De voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de directeur van het bedrijf op Schiphol is volgens het OM bedoeld “als stok achter de deur”, om te voorkomen dat het bedrijf opnieuw de fout ingaat.