New Delhi in greep van giftige smog

Het vrachtverkeer mag de stad niet meer in. De scholen, die al een paar dagen gesloten zijn, blijven de rest van de week dicht.

In de hoofdstad New Delhi hangt al een paar dagen zo'n dichte smog dat de stad de noodtoestand heeft uitgeroepen.
In de hoofdstad New Delhi hangt al een paar dagen zo'n dichte smog dat de stad de noodtoestand heeft uitgeroepen. Foto Rajat Gupta / EPA

De Indiase hoofdstad New Delhi heeft donderdag vrachtverkeer verboden de stad in te rijden wegens de verstikkende smog die er al dagen hangt. De stad riep twee dagen geleden al de noodtoestand uit, scholen moesten de deuren sluiten en blijven voorlopig dicht, bericht Reuters. Ook bouwwerkzaamheden zijn stilgelegd.

De hoeveelheid fijnstof in de lucht heeft recordhoogten bereikt. In sommige delen van de stad zijn luchtkwaliteitswaarden gemeten van 999. Een waarde van meer dan honderd is al ongezond, maar het inademen van lucht met een waarde van 999 staat gelijk aan het roken van een sigaret of 45.

Lees in dit artikel hoe New Delhi elk jaar worstelt met de vervuiling: New Delhi laat je stikken

Arvind Kejriwal, de premier van Delhi, omschrijft de situatie in de hoofdstad als die van een “gaskamer”. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert mensen met ademhalingsproblemen en kinderen thuis te blijven. Ook inspannende activiteiten worden afgeraden. De dichte mist die over de stad hangt, zorgt ook voor gevaarlijke verkeerssituaties. In een filmpje dat op sociale media werd verspreid, is te zien dat een aanrijding al snel tot een kettingbotsing kan leiden.

De extreme luchtvervuiling in New Delhi is elk jaar aan het begin van de winter een probleem. Afgezien van de uitlaatgassen en uitstoot van kolencentrales wordt de situatie verergerd door vuurwerk dat wordt afgestoken voor het religieuze feest Diwali. Ook verbranden boeren in deze periode gewasresten op hun land, ook al is dat verboden. Dit jaar is het ook nog eens windstil waardoor de smog blijft hangen.

Bekijk hier een fotoserie over de smog: Delhi wordt verstikt door zware smog