Na Airbnb, ook afspraken tussen Booking.com en Amsterdam

Booking.com is een veel kleinere speler dan Airbnb, maar de gemeente hoopt een waterbedeffect tegen te gaan.

Toeristen lopen langs een gracht in Amsterdam.
Toeristen lopen langs een gracht in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Na Airbnb heeft de gemeente Amsterdam ook afspraken gemaakt met Booking.com over illegale verhuur. Vanaf januari blokkeert de boekingssite vakantieadressen die al het maximaal toegestane aantal dagen, zestig per jaar, zijn verhuurd. Ook gaat het gebruikers attenderen op de regels die gelden in Amsterdam, zoals het maximale aantal huurders per adres (vier) en de meldplicht van de eigenaar. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.

Booking.com is een veel kleinere speler op de vakantieverhuurmarkt dan Airbnb. Op de site zijn zo’n 700 adressen in de hoofdstad te huur. Bij Airbnb gaat dat richting de 25.000. Airbnb haalde al 1.250 advertenties van zijn site.

De afspraken zijn niet alleen symbolisch, zegt woordvoerder Janine Harbers van wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP). “We willen ermee voorkomen dat mensen die voorheen Airbnb gebruikten later in het jaar overstappen naar Booking.com.” De gemeente is ook in gesprek met verhuursites Wimdu en HomeAway.

Digitaal scrapen

Booking.com werkt al langer samen met Amsterdam om illegale verhuur tegen te gaan. “Maar dat ging voorheen reactief”, zegt woordvoerer Harbers. “Als wij een vermoeden hadden van illegale verhuur, dan haalde Booking.com de advertenties van haar website.”

Lees ook: Amstelveen legt Airbnb aan banden

Het is nog steeds mogelijk dat een eigenaar een woning eerst zestig dagen op Airbnb verhuurt, en dan zestig dagen op Booking.com. De bedrijven delen geen data. “Maar de kans is groot dat wij daar met onze eigen opsporingstechnieken, zoals digitaal scrapen achterkomen”, aldus de woordvoerder.

Ollongren in kabinet

In eerste instantie wilde Booking.com geen aparte afspraken met Amsterdam, maar pleitte het, net als de gemeente, voor een landelijk registratiesysteem. De gemeente uitte in de zomer echter kritiek op het bedrijf vanwege hun slappe houding ten opzichte van illegale verhuur. Ook wil het bedrijf een nieuw hoofdkantoor in zijn thuisstad openen.

Nu gaat het toch in zee met de gemeente. De overeenkomst geldt in eerste instantie voor één jaar.

Amsterdam en Booking.com blijven wel benadrukken dat vrijwillige afspraken met individuele verhuursites niet de oplossing is. Met Kajsa Ollongren (D66) als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken hoopt de gemeente sneller stappen te kunnen maken richting een wettelijk kader dat registratienummers voor verhuuradressen mogelijk maakt. Dat zou de handhaving gemakkelijker maken. Ollongren was tot voor kort wethouder in Amsterdam. “Je hoopt dat zij welwillender is dan de toenmalige minister Blok, want bij hem gebeurde werkelijk niets.”

Overigens stabiliseert de groei van het aantal adressen dat op vakantieboeksites te vinden is zich nu, zegt de woordvoerder. “Het lijkt erop dat de regels werken.”

Bekijk onze animatie over hoe Amsterdam met Airbnb worstelt