Kroatië en Zwitserland zetten stap richting WK

De ploegen wonnen hun play-off-duels tegen respectievelijke Griekenland en Noord-Ierland.

De Kroatische ploeg viert de overwinning op Griekenland.
De Kroatische ploeg viert de overwinning op Griekenland. Foto Darko Bandic/AP

Kroatië en Zwitserland hebben donderdag een belangrijke stap gezet richting het WK voetbal volgend jaar in Rusland. Beide ploegen wonnen hun eerste duel in de Europese play-offs. Kroatië was beduidend sterker dan Griekenland (4-1), terwijl Zwitserland de zege cadeau kreeg in Noord-Ierland (0-1).

De Kroaten scoorden in de eerste helft al driemaal en konden na rust achterover leunen. Luka Modric maakte al in de dertiende minuut de 1-0 uit een strafschop. Nikola Kalinic maakte niet veel later de 2-0. Sokratis Papastathopoulos deed namens de Grieken nog wat terug, maar een treffer van Ivan Perisic zorgde voor een 3-1 ruststand.

In de tweede helft strafte Andrej Kramaric een Griekse blunder af en zette daarmee de eindstand op het bord. De terugwedstrijd zondag in Pireaus, onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuipers, lijkt daarom vooral een formaliteit.

Zwitserland mazzelt

Zwitserland won donderdagavond met 0-1 in het Noord-Ierse Belfast. Dat gebeurde niet zonder enig fortuin. De ploeg was weliswaar beter, maar scoorde uiteindelijk de enige treffer uit een strafschop die niet gegeven had mogen worden.

Scheidsrechter Ovidiu Hategan zag een bal die op de rug van de Noord-Ier Corry Evans landde aan voor een handsbal. Ricardo Rodriguez benutte het cadeautje. Zondag staat de terugwedstrijd in Basel op het programma. Morgen treffen Zweden en Italië elkaar nog in de tweede set heenwedstrijden, evenals Denemarken en Ierland.