Louis C.K. beschuldigd van seksueel wangedrag

De première van I Love You Daddy, de nieuwe film van de Amerikaanse komiek is wegens “omstandigheden” uitgesteld.

C.K. toerde in 2016 door Europa en stond toen ook in de Ziggo Dome.
C.K. toerde in 2016 door Europa en stond toen ook in de Ziggo Dome. Foto Kevork Djansezian/Reuters

De Amerikaanse komiek Louis C.K. is beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vijf vrouwen doen daarover hun verhaal tegenover The New York Times.

Dana Min Goodman, Julia Wolov, Abby Schachner, Rebecca Corry en een anonieme persoon zeggen vanaf eind jaren negentig tot 2005 met seksueel wangedrag van C.K. te maken hebben gehad.

Zo vertellen Dana Min Goodman en Julia Wolov tegenover de krant dat ze in 2002 na het US Comedy Arts Festival te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag van C.K. Hij nodigde het duo uit voor een drankje op zijn hotelkamer en trok vervolgens zijn kleren uit en begon te masturberen.

Actrice Abby Schachner zegt dat ze in 2003 C.K. belde om hem uit te nodigen voor een van haar shows. “Tijdens het telefoongesprek hoorde ik dat hij aan het masturberen was”, zegt ze tegenover de krant. In 2005 zou C.K. tijdens een televisiepilot waarin hij samenspeelde met komiek Rebecca Corry gevraagd hebben of hij mocht masturberen in haar bijzijn.

#MeToo

De première van I Love You Daddy, de nieuwe film van C.K. werd donderdagavond uitgesteld wegens “omstandigheden”. C.K. toerde in 2016 door Europa en stond toen ook in de Ziggo Dome.

De Amerikaanse komiek is de zoveelste die opduikt in de zogenoemde #MeToo-discussie. Deze begon in de Verenigde Staten met de zaak rond de intussen gevallen Hollywood-producent Harvey Weinstein, die door talrijke vrouwen is beschuldigd. De Australische actrice Portia de Rossi beschuldigde op Twitter Steven Seagal van seksueel ongewenst gedrag. De acteur zou zijn broek open geritst hebben toen zij hem in zijn kantoor ontmoette voor een auditie.

In België werd donderdag bekend dat de Belgische VRT-presentator Bart de Pauw vertrekt vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag. De door hem gepresenteerde quiz ‘Twee tot de zesde macht’ stopt met onmiddellijke ingang. De afgelopen weken zijn in Nederland ook mensen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag zoals producent Job Gosschalk.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) liet donderdag in een reactie op de #MeToo-discussie weten dat slachtoffers van seksueel wangedrag er verstandig aan doen het incident zo snel mogelijk te melden bij de politie of bij een centrum seksueel geweld.