Hof stelt deskundigen aan in zaak-Wilders

Hoogleraren in de rechtswetenschap Tom Zwart en Afshin Ellian gaan onderzoek doen naar de begrippen ‘ras’ en ‘maatschappelijk debat’.

ANP / Koen van Weel

Het gerechtshof in Den Haag heeft in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders ingestemd met het verzoek van de verdediging om twee deskundigen te benoemen. Het gaat om de hoogleraren in de rechtswetenschap Tom Zwart en Afshin Ellian.

Zij gaan onderzoek doen naar het begrip ‘ras’ in het Europees mensenrechtenverdrag en het begrip ‘maatschappelijk debat’. Het hof zal ook een eigen deskundige benoemen, laat het weten na de regiezittingen van oktober. Alle verzoeken die de verdediging van Wilders deed om getuigen te horen, onder wie premier Rutte, zijn door het hof afgewezen.

Wilders is eind 2016 door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld voor discriminatie, naar aanleiding van de veelbesproken ‘minder Marokkanen’-uitspraak op een PVV-bijeenkomst in het voorjaar van 2014. De rechtbank legde de PVV-voorman geen straf op.

In de strafzaak speelde het begrip ras in juridische zin een belangrijke rol. Om dat begrip in het licht van het Europees mensenrechtenverdrag nu nader te duiden, heeft het hof ingestemd met de benoeming van twee deskundigen. Dat geld ook voor de juridische betekenis van de term ‘maatschappelijk debat’. De behandeling van de strafzaak in hoger beroep kan volgens het hof beginnen in mei 2018, zoals eerder gepland.