Interview

Glazen Huis is niet meer alleen voor mannen

Serious Request Voor het eerst in acht jaar zit er weer een vrouw in het Glazen Huis. Angelique Houtveen: „Ik zit er niet om een statement te maken.”

Angelique Houtveen: „Ik mediteer veel. Dat ga ik zeker ook in het Glazen Huis veel doen.”
Angelique Houtveen: „Ik mediteer veel. Dat ga ik zeker ook in het Glazen Huis veel doen.” Foto ANP / BAS CZERWINSKI

De drie 3FM-dj’s die dit jaar in de week voor Kerst het Glazen Huis in gaan om aandacht te vragen voor een goed doel, zijn Domien Verschuuren, Sander Hoogendoorn en Angelique Houtveen. De dj’s laten zichzelf een kleine week zonder eten opsluiten om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Voor Verschuuren is dit het vierde jaar op rij dat hij het Glazen Huis betrekt, voor Hoogendoorn en Houtveen is het de eerste keer. Met Houtveen (KRO-NCRV) is de samenstelling voor het eerst in acht jaar niet volledig mannelijk, en voor het eerst niet uitsluitend wit.

3FM is wel weer terug bij het concept met drie dj’s tijdens Serious Request, nadat vorig jaar werd geëxperimenteerd met twee. De zender kampt sinds het vertrek van gezichtsbepalende dj’s als Coen Swijnenberg, Sander Lantinga en Gerard Ekdom met dalende luistercijfers. Het marktaandeel van de zender is inmiddels gedaald naar 4,3 procent, waarmee 3FM de negende zender van het land is - nog onder Radio 10. Bij het begin van het nieuwe seizoen in september verhuisde Giel Beelen naar Veronica. 3FM schoof daarop dj’s uit het weekend en de nacht naar meer prominente plekken, zoals Eva Koreman (BNNVARA) en Angelique Houtveen.

Houtveen (31) kwam in november vorig jaar bij 3FM. Ze begon er in de vroege ochtend in de weekenden, en kreeg afgelopen september een plek in de dagprogrammering van de zender. Het is snel gegaan, maar zelf ziet ze dat niet zo, vertelt ze enkele dagen voor de bekendmaking aan de telefoon. „Ik heb lang gebouwd aan dit pad. Eerst bij Radio 6 en FunX, en nu bij 3FM. Ik heb juist het gevoel dat dit precies op het juiste moment komt. Als ik me hier niet klaar voor voelde, had ik ook wel gezegd: ik doe het niet. Maar het tegendeel is waar.”

Lees ook: Bij 3FM moeten de mannen plaatsmaken voor vrouwen

Hoe gaat het verkrijgen van zo’n plek in het Glazen Huis in z’n werk?

„Er wordt altijd gepeild onder de dj’s wie het zou willen, en vervolgens wordt binnen de directie van 3FM de keuze gemaakt. In mijn geval werd het me gevraagd door mijn eindredacteur Paul Rabbering, zelf oud-Glazen Huisbewoner, die vroeg of ik zoiets leuk zou vinden. Ik moest er wel even over nadenken hoor, want het is een grote eer, maar het is ook heel groots. Je zit op zo’n plein, iedereen komt kijken, daar moet je wel klaar voor zijn. Maar ik dacht: natuurlijk kan ik dat! En ik vind dat ik het ook moet doen voor dat goede doel. Daar wil ik me graag voor inzetten.”

Voor het eerst in acht jaar weer een vrouw in het Glazen Huis, dat was een van de eisen die je vertrekkende collega bij 3FM Roosmarijn Reijmer stelde in juni in deze krant. Wat voor rol heeft die eis gespeeld?

„Natuurlijk heeft wat Roos heeft gezegd meegespeeld, maar ook weer niet alleen. Er vielen gaten in de dagprogrammering waardoor Eva [Koreman, red.] en ik konden doorstromen en ik denk dat Roosmarijn dat proces heeft versneld met haar interview. Maar nu er twee vrouwen op de dag zitten is het logisch dat je er daar een van kiest. Het zou dit jaar wel héél gek zijn als er geen vrouw in zat. Dat ik een vrouw ben is hartstikke leuk en ik vind het tof dat er na acht jaar weer een vrouw meedoet, maar ik heb niet het gevoel dat ik daar zit om een statement te maken.”

Het Glazen Huis is de afgelopen jaren in zwaar weer gekomen. De kritiek op de werkwijze waarop bedrijven met hun donaties en 3FM zelf in de picture komen is steeds sterker geworden, en de opbrengst is flink gedaald. Hoe relevant is de actie nog?

„Kijk, elke euro die we ophalen is er één. Vorig jaar hebben we bijna negen miljoen opgehaald. Domien is langs geweest in Ivoorkust om te zien wat daarmee gebeurt. Hij zag er hoe kinderen gewoon gered zijn met dat geld, die anders misschien niet gered zouden zijn. Ik hoor de kritiek ook, en ik denk ook na over hoe we dit zo integer mogelijk kunnen doen en dat het niet een gigantische promotiecampagne wordt. Natuurlijk, als een groot bedrijf zegt: we doneren een miljoen, dan is dat voor hen ook goed. Maar anders zouden we dat miljoen gewoon missen. Het doel heiligt echt de middelen vind ik, en cynische mensen zul je altijd hebben.”

Lees ook het interview met Roosmarijn Reijmer: ‘Zit ik hier omdat ik een vrouw ben?’

Wat betekent meedoen aan de actie voor jouw carrière, denk je?

„Ik vind de bekendmaking zelf al heel eng. Ik word nu nog sporadisch herkend van mijn optredens bij De Wereld Draait Door, maar vanaf donderdag word ik in één klap veel vaker herkend denk ik. Mijn visie is helder: muziek is mijn main thing en het is niet zo dat als ik straks voor allerlei willekeurige programma’s word gevraagd, dat ik overal induik. Ik heb ook goede vrienden die mij op de grond houden, en ik mediteer veel. Dat klinkt zweverig, maar voor mij is het een moment om even stil te zitten en mijn gedachten op iets anders te richten. Dat houdt mij elke dag helder en kalm. Dat ga ik zeker ook in het Glazen Huis veel doen.”

Is het financieel eigenlijk interessant om als dj in het Glazen Huis te komen?

„Nee. Echt niet. (Ze schiet in de lach) Daar kan ik heel eerlijk over zijn. Mensen zeggen wel eens dat de dj’s in het Glazen Huis hun eigen maandsalaris zouden moeten storten, maar dan kan ik gewoon mijn huur niet meer betalen.”

Van 18 tot en met 24 december staat het Glazen Huis op het Marktplein in Apeldoorn.