Duitse verpleegkundige nu verdacht van meer dan honderd moorden

Het is een van de grootste strafzaken in de Duitse geschiedenis. Waarschijnlijk maakte Niels Högel nog veel meer slachtoffers.

Niels Högel tijdens een eerdere zitting in de strafzaak.
Niels Högel tijdens een eerdere zitting in de strafzaak. Foto Carmen Jaspersen/dpa

De Duitse verpleegkundige Niels Högel wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van nog eens zestien mensen, bovenop de 84 slachtoffers waar justitie tot nu toe vanuit ging. De aanklagers in Oldenburg houden hem nu verantwoordelijk voor meer dan honderd moorden, meldt persbureau AP. Högel zit al een levenslange gevangenisstraf uit, onder meer voor een dubbele moord.

Högel zou ernstig zieke patiënten overdoses medicijnen hebben toegediend, zodat ze hartritmestoornissen kregen. Dat deed hij om ze vervolgens te kunnen reanimeren en daarmee indruk te maken op zijn collega’s. Zijn praktijken kwamen aan het licht toen een collega hem in 2005 op heterdaad betrapte. In 2015 werd hij tot levenslang veroordeeld voor de dood van twee patiënten en poging tot moord op vier anderen.

Waarschijnlijk zal nooit duidelijk worden hoeveel slachtoffers Högel precies heeft gemaakt. Een groot aantal sterfgevallen waarbij de verpleger betrokken was, werd aangemerkt als verdacht. Zo mogelijk worden de lichamen van de doden opgegraven, maar een deel van hen is gecremeerd.

Ook de twee ziekenhuizen waar Högel zijn slachtoffers maakte en de eerdere aanklagers in de zaak wordt van alles verweten, schreef correspondent Juurd Eijsvogel eerder.

Ook na de zestien nieuwe sterfgevallen die donderdag naar buiten werden gebracht, verwachten de aanklagers dat er tot begin volgend jaar nieuwe verdenkingen aan Högels dossier worden toegevoegd.