Drie Rotterdamse huizen gesloopt om WO2-bom

De bom werd ontdekt bij een vergunningaanvraag voor reparatie aan een huis. Nu gaat het pand tegen de vlakte.

De drie panden die gesloopt worden.
De drie panden die gesloopt worden. Foto Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam gaat drie panden slopen om een niet ontplofte Britse bom uit de Tweede Wereldoorlog weg te halen. De blindganger ligt onder een huis aan de Claes de Vrieselaan, in Delfshaven. Het project gaat waarschijnlijk twee tot drie jaar duren en kost naar verwachting 4,1 miljoen euro.

Het Rotterdamse college besloot de bom weg te halen nadat de bewoner van het pand op nummer 25 een vergunning had aangevraagd voor werkzaamheden aan de fundering van zijn huis. De gemeente wist uit oude politierapporten en getuigenverslagen dat er een onontplofte bom in de buurt moest liggen, en liet onderzoeken of de werkzaamheden tot een ontploffing zouden kunnen leiden.

Door de piano

Nadat tevergeefs in de tuinen van de buren op nummer 27 en 29 was gezocht, werd onder het huis op acht meter diepte een “groot metalen object” gevonden. Deskundigen weten 90 tot 95 procent zeker het een vliegtuigbom betreft. Of het dan om een 250-, 500- of 1000-ponder gaat is niet vast te stellen.

Het wapen bleek in de oorlog het huis, inclusief de piano die binnen stond, doorboord te hebben en onder de grond beland te zijn. De schade werd hersteld en de bewoners sliepen jarenlang meters boven de bom.

Ontploffingsgevaar

Aan het pand op nummer 25 zou nog wel veilig gewerkt kunnen worden zonder de bom weg te halen, denken de experts. Bij de buren is dat echter anders. Volgens bouwkundigen is ook de fundering van de panden op nummers 27 en 29 binnen tien jaar aan herstel toe, en die werkzaamheden zouden een groot ontploffingsgevaar opleveren. Omdat de buurt zich inmiddels ook druk maakt over de vermoedelijke Britse brisantbom, heeft het college toch besloten tot ontmanteling, met de sloop van alle drie de panden tot gevolg.

In de panden zitten zes woningen. De bewoners moeten worden uitgekocht en verhuisd. Ook de vergunningaanvraag en de werkzaamheden zelf nemen tijd in beslag. Tijdens de ontmanteling door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), naar verwachting ergens in 2019 of 2020, moet de omgeving ontruimd worden. Als het om een duizendponder blijkt te gaan, moeten zo’n zevenduizend mensen tijdelijk hun huis uit.

Rotterdam had in 1988 te maken met een vergelijkbaar geval, de Bellebom. In de Bellevoysstraat werd op zes meter diepte een duizendponder ontdekt. Voor de ontmanteling moesten zevenduizend mensen hun woning uit, de grootste evacuatie sinds de watersnoodramp in 1953. De onschadelijk gemaakte bom werd opgenomen in de collectie van het Historisch Museum Rotterdam.

Correctie (9 november 2017): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de Claes de Vrieselaan in de wijk Delfshaven ligt. Dat had het stadsdeel Delfshaven moeten zijn.