Dit is president Trump in al zijn 2.410 tweets

NRC analyseerde alle tweets die Donald Trump verstuurde sinds zijn verkiezing op 8 november 2016. Hij heeft het vooral over Rusland, Fox News, zijn kinderen, en ‘Make America Great Again’.

De ‘nieuwe Batman’ werd hij of zij door sommige Twitteraars genoemd: de anonieme Twitter-medewerker die vorige week vrijdag het account van Donald Trump deactiveerde. Elf minuten lang heerste een oorverdovende stilte in het Twitter-universum.

Tot opluchting danwel verbijstering van velen is Trumps account, inclusief alle tweets en volgers, inmiddels hersteld. Twitter zegt extra veiligheidsmaatregelen te hebben ingesteld om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. Trump vuurt zijn innerlijke monoloog weer de wereld in, sinds woensdag in maximaal 280 karakters.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump My Twitter account was taken down for 11 minutes by a rogue employee. I guess the word must finally be getting out-and having an impact.

Vlak na zijn verkiezingszege op 8 november 2016 zei Trump tegen tv-zender CNBC dat hij zijn sociale media-gebruik zal „beperken” omwille van zijn presidentschap. Toch heeft hij sindsdien 2.410 keer getwitterd: 6 à 7 tweets per dag. Het verbod op Twitter in China weerhield de Amerikaanse president er niet van deze week tijdens zijn staatsbezoek te blijven twitteren, inclusief staatsbezoekkiekjes met president Xi.

Sent from…

NRC analyseerde alle tweets die Trump het afgelopen jaar stuurde. Daaruit blijkt dat 74 procent van Trumps tweets zijn verstuurd vanaf een iPhone; 18 procent komt van een Android-telefoon. De overige 8 procent komt van iPads en pc’s.

Trump twitterde vanaf november vorig jaar intensief op een Android, maar verruilde deze in maart voor een iPhone. Uit de cijfers blijkt dat er daarvoor al tweets werden verstuurd met een Apple-apparaat. Op basis van de inhoud van de tweets zouden sommige tweets niet door hemzelf maar door zijn pr-team zijn gepost met een iPhone: de schrijfstijl is netter en de berichten bevatten volledige zinnen.

MAKE AMERICA GREAT AGAIN

Trump werpt zichzelf op als een redder die Amerika weer geweldig zal maken: zijn leus ‘Make America Great Again’ en de hashtag ‘#MAGA’ komen maar liefst 95 keer voor.

Zijn tweets staan vol hyperbolen („great!”, „tremendous!”, „not fair!”, „nasty”), met ad hominems als zijn specialiteit. Hillary Clinton noemt hij 79 keer, in combinatie met de woorden „verschrikkelijke kandidaat” en „leugenaar”. „Crooked Hillary” komt 17 keer voor in zijn tweets. Carmen Yulín Cruz, de burgemeester van de Puerto Ricaanse stad San Juan, die na orkaan Maria Trump om hulp vroeg, werd „nasty” genoemd en kreeg het verwijt dat ze een zwakke leider is.

Wat nog meer heeft gefaald, aldus Trump op Twitter: de vrijhandelsverdragen die de VS de afgelopen jaren hebben gesloten, de carrière van rapper Snoop Dogg en politici in het algemeen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Can you imagine what the outcry would be if @SnoopDogg, failing career and all, had aimed and fired the gun at President Obama? Jail time!

Trump gebruikt ook graag de knop om medegebruikers op Twitter te blokkeren: onder de gedoemden zijn model Chrissy Teigen (haar laatste tweet naar hem was „Niemand vindt jou leuk.”), thrillerschrijver Stephen King en comédienne Rosie O’Donnell. Een gewapend conflict met Noord-Korea voelt elke keer iets dichterbij als Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un weer een mad man noemt, of bijnaam Rocket Man geeft.

Fake News

Maar het zijn vooral de media die ervan langs krijgen. Trump maakt de traditionele media 144 keer uit voor „fake news”. NBC News bestaat volgens hem uit „fictieschrijvers”, The New York Times is „de vijand van de Amerikaanse burgers”, en CNN noemt hij „fraud news”.


Voor meer Trumptweet-generators kijk aan het einde van het stuk.

Een filmpje waarin hij iemand, wiens hoofd door het CNN-logo is vervangen, tegen de grond worstelt, is meer dan 350.000 keer gedeeld op Twitter.

RT:

Trump retweet vooral positieve berichten over zichzelf.

Het is geen verrassing dat hij het rechtse Fox News het meest vertrouwt. Berichten van het officiële Twitter-account @FoxNews en de talkshow @FoxAndFriends worden het vaakst geretweet door Trump. Daarnaast retweet hij zijn kinderen Ivanka en Eric, zijn assistent Dan Scavino, en zichzelf (@Team_Trump45, @realDonaldTrump en @WhiteHouse). Vaak retweet hij ook complimenten aan zijn adres van willekeurige mensen.

Een opvallend account waarvan hij vaak posts overneemt is @DRUDGE_REPORT, de rechts-conservatieve, Breitbart-achtige website die linkt naar artikelen van andere nieuwssites. Drudge Report was de eerste bron die het seksschandaal van Monica Lewinsky en Bill Clinton publiek maakte.

Landen waar Trump het vaakst over twittert


Rond zijn inauguratie piekten de tweets over Mexico en de muur die hij wilde bouwen om „illegale immigranten” buiten te houden. Maar in februari en maart bleef het angstvallig stil over Mexico. Zijn campagnekreet „Build that wall” wordt er eens in de paar maanden uitgegooid om zijn volgers warm te houden. Er zijn echter nog steeds geen concrete plannen bekend voor een muur tussen de VS en Mexico.

De beweringen dat Rusland de Amerikaanse verkiezingen had beïnvloed, noemt Trump „een heksenjacht”, „zielig” en „een verzinsel van Democraten”. Over de Russische trollen die op Facebook Trump naar de macht zouden hebben geholpen, volgens hem niets meer dan een sprookje. Trump bekritiseert China in zijn tweets vooral voor het gebrek aan hulp om Noord-Korea te overheersen: „terrible!”.

Een gemiddelde twitterdag van Trump

Uit de statistieken is te zien dat Trump vanaf 10.00 uur ’s ochtends begint met twitteren. Hij piekt om 11.00 uur en daarna neemt het drastisch af in de middag. Rond 16.00 uur pikt hij het dan weer op.

Stil is hij nooit op het netwerk. Het kan zijn dat hij vaak twittert in een andere tijdzone, of dat zijn voorlichters zijn tweets van tevoren inplant terwijl de president zelf ligt te slapen.

Tweets met uitroeptekens!!!

Tweets met MAKE AMERICA GREAT AGAIN

Tweets met Fail

Tweets over Hillary Clinton