Casa-abortusklinieken failliet verklaard

De grootste keten van abortusklinieken in Nederland werd geconfronteerd met miljoenenclaims. De curator verwacht een doorstart.

Foto iStock

De zeven abortusklinieken van Casa, bijna de helft van het totaal in Nederland, zijn failliet verklaard. De curator gaf donderdag aan dat de klinieken hoogstwaarschijnlijk een doorstart zullen maken. Abortussen worden de komende weken nog gewoon uitgevoerd.

Het faillissement werd woensdag uitgesproken door de rechtbank in Den Haag. Donderdag kwam het nieuws naar buiten via een brief van een Casa-bestuurder, die werd gepubliceerd door het journalistieke platform Follow the Money. In de brief schrijft de bestuurder dat Casa de miljoenenclaims niet kan opvangen. “Dat is een harde boodschap, juist nu we met ons allen zo goed op weg zijn om aan een betere toekomst te werken.”

Lees ook: Wachtlijsten door problemen bij Casa-klinieken

Zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid eisen in totaal miljoenen euro’s terug van Casa. Er zou voor bijna 9 miljoen euro gefraudeerd zijn met verzonnen declaraties, schreef de Volkskrant eerder. Curator Marc Udink spreekt tegenover NRC van “onregelmatigheden”. Fraude is volgens hem niet bewezen.

Schone lei

Begin augustus werd al de bestuursstichting van Casa - de aansturende organisatie - failliet verklaard. Daarna trad een nieuw bestuur aan, dat volgens curator Udink met een nieuwe organisatie een doorstart wil maken. Ook andere partijen zouden zich hebben gemeld. De nieuwe organisatie kan volgens Udink met een “schone lei aan de slag”.

Bij de zeven klinieken werken volgens de curator in totaal tachtig tot honderd mensen. “Ik heb ze gevraagd om door te werken, ten minste nog twee of drie weken”, zegt Udink. Voorlopig betaalt het UWV hun salaris. “Daarmee is de continuïteit van de zorg geborgd.”

Volgens de Patiëntenfederatie Nederland heeft ons land zeventien abortusklinieken. Die van Casa zijn gevestigd in onder meer Amsterdam, Utrecht en Maastricht.