Besluit over glyfosaat in de EU wederom uitgesteld

Er bleek donderdagochtend onvoldoende steun voor een voorstel om het bestrijdingsmiddel voor vijf jaar toe te blijven staan. Voor 15 december is alsnog een besluit nodig.

Een tractor verspreidt bestrijdingsmiddel over het land. Glyfosaat is omstreden, omdat onduidelijk is hoe schadelijk het middel kan zijn.
Een tractor verspreidt bestrijdingsmiddel over het land. Glyfosaat is omstreden, omdat onduidelijk is hoe schadelijk het middel kan zijn. Foto Getty Images/iStockphoto

Er is nog steeds geen duidelijkheid over toekomstig gebruik van glyfosaat in de Europese Unie. Voor een voorstel van de Europese Commissie om het omstreden bestrijdingsmiddel voor de komende vijf jaar toe te staan, was niet genoeg steun. Dat bleek donderdagochtend bij een stemming van experts van de Europese lidstaten. Nederland steunde het voorstel wel.

Voor het voorstel was een zogeheten gekwalificeerde meerderheid nodig van ten minste 16 lidstaten, die samen minimaal 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

Een beslissing moet alsnog binnen een aantal weken genomen worden: op 15 december verloopt de huidige toelatingsperiode voor glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Monsanto’s Roundup.

Lees ook: Heeft glyfosaat nog wel toekomst?

Controversieel

Afgelopen oktober werd er ook al geen meerderheid gevonden voor een verlenging van tien jaar. De Europese Commissie verlaagde de voorgestelde nieuwe toelatingsperiode daarop terug naar vijf jaar.

Glyfosaat is controversieel. De onkruidbestrijder werd door een afdeling van wereldgezondheidsorganisatie WHO in 2015 als „waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen” bestempeld. Maar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) spraken die conclusies in ander onderzoek tegen.

In Californië geldt glyfosaat als kankerverwekkend. Lees ook het vragenstuk: Dodelijk voor planten, maar ook voor mensen?