BAM onderuit op de beurs na kwartaalbericht

De omzet van het grootste bouwbedrijf van Nederland valt een stuk lager uit dan een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter van Koninklijke BAM Groep Rob van Wingerden tijdens de presentatie van de jaarcijfers in februari.
Bestuursvoorzitter van Koninklijke BAM Groep Rob van Wingerden tijdens de presentatie van de jaarcijfers in februari. Foto Olaf Kraak/ANP

Koninklijke BAM Groep boekt dit jaar flink minder omzet dan in 2016. Na negen maanden komt de omzet van het bouwbedrijf 380 miljoen lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar, een daling van 7,5 procent. Dat blijkt uit de cijfers die BAM donderdag bekendmaakte.

De totale omzet kwam uit op bijna 4,7 miljard euro, vergeleken met 5,1 miljard euro in de eerste negen maanden van 2016. Het bedrijfsresultaat kwam wel hoger uit dan het afgelopen jaar. Dat steeg van 63,6 miljoen naar 75,1 miljoen euro, een stijging van 18,1 procent, al viel die volgens analisten wel tegen.

Beleggers straffen af

Vooral de infrastructuurtak in Nederland en België houdt groei tegen. Wel verkocht BAM 11 procent meer woningen. Tot nu toe zijn de effecten van de Brexit op de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk beperkt gebleven, zei bestuursvoorzitter Rob van Wingerden in een toelichting.

Beleggers straften BAM hard af op de beurs. Het aandeel van het grootste bouwbedrijf van Nederland stond donderdag rond 11.00 uur ruim 7 procent lager. Het was daarmee de grootste verliezer op de Midkap. BAM verwacht voor het hele jaar een lagere opbrengst dan die in 2016, maar een hoger bedrijfsresultaat.

Instorting parkeergarage Eindhoven

In mei moest BAM een grote tegenslag verwerken. Toen stortte een deel van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport in. In september concludeerden onderzoekers dat de instorting een gevolg was van een constructiefout.

Lees ook: Vijf vragen over onveilige betonvloeren

Het bedrijf is nog in gesprek met de betrokken partijen over wie moet opdraaien voor de kosten. De bouwsom van de garage was 12 miljoen euro. Van Wingerden zei donderdag dat hij hierover voor het einde van het jaar een besluit verwacht.