Longreads

327 stuks damesondergoed, wie biedt?

Het Amerikaanse magazine Pacific Standard schreef een smakelijk verhaal over de industrie die verdient aan geretourneerde en kapotte spullen.

Onderbroeken in een filiaal van Bjorn Borg.
Onderbroeken in een filiaal van Bjorn Borg. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Eenmaal, andermaal… Wie wordt de gelukkige eigenaar van 327 stuks damesondergoed, in onbekende staat? Het Amerikaanse tijdschrift Pacific Standard schreef een fascinerend verhaal over de industrie die veel geld verdient aan geretourneerde en beschadigde spullen. “Iemand, voor 75 cent?”

Van alle producten die worden gekocht in de Verenigde Staten, wordt ongeveer 8 tot 10 procent geretourneerd. Bij internetverkopen in de VS ligt dit percentage nog veel hoger: 25 tot 40 procent. Ook in Nederland zou de helft van de internetaankopen terug worden gestuurd.

Beha’s en fietsen

Wat gebeurt er met al die spullen? Sommige producten komen in de VS gewoon weer in de winkel terecht, maar lang niet alle, laat de Pacific Standard zien. Dit verhaal begint op een veiling in het zuiden van Los Angeles. Slips, beha’s, broeken, tv’s, fietsen: het is er allemaal te vinden. Sommige producten zijn teruggebracht, andere zijn kapot. Geïnteresseerden lopen, voordat de veiling begint, langs de spullen. Wat zou het waard zijn? “Bieden is alsof je een dobbelsteen werpt”, schrijft de Pacific Standard.

Toch is dit een industrie die steeds groter wordt, onder meer omdat steeds meer spullen worden teruggebracht. “Dit is zo’n belangrijk onderdeel van de Amerikaanse economie, maar niemand weet ervan”, vertelt een professor van de Arizona State University. In 2016 ging in deze industrie volgens hem 554 miljard Amerikaanse dollar (496 miljard euro) om, een stijging van bijna 80 procent in acht jaar tijd. Werden teruggebrachte spullen eerder nog weggegooid, nu is het - door de grote aantallen - serieuze handel. De tweedehands markt is zelfs een van de snelst groeiende onderdelen van de Amerikaanse economie.

Veel spullen belanden uiteindelijk in ‘dumpwinkels’. Die doen eveneens goede zaken. Winkels maken terugbrengen ook makkelijk; ze zien deze loyaliteit als strategie om klanten aan zich te binden. Je kunt in de VS zelfs een barbecue een hele zomer gebruiken en die vervolgens terugsturen in ruil voor het volledige aankoopbedrag, beweert Pacific Standard. Inmiddels is retourneren een Amerikaanse traditie, stelt het magazine vast. En daar weten veel Amerikanen dan weer van te profiteren.

O, nog even over die 327 stuks damesondergoed. Die werden geveild voor in totaal 245 dollar.

Lees het volledige verhaal van Pacific Standard: Underwear of Uncertain Origin (ongeveer 6.680 woorden, leestijd: 20 minuten)