12.000 kilo

‘Recordvangst’ van cocaïne in Colombia op bananenplantages

De Colombiaanse politie heeft naar eigen zeggen de grootste cocaïnevangst in de nationale geschiedenis gedaan. Op bananenplantages in de regio Urabá werd 12.000 kilo onversneden cocaïne ontdekt. Volgens de nationale politie was de cocaïne eigendom van drugsbaron Otoniel, leider van het Golfkartel. Bij de actie, die drie dagen geduurd heeft, werden vier mensen opgepakt. In de regio waar de drugs werden gevonden, is in de afgelopen twee maanden in totaal 20 ton cocaïne in beslag genomen. In de twee grootste cocaïnemarkten, de VS en Europa, geldt Colombia als veruit de belangrijkste producent. Hoewel het aantal cocaplantages enkele jaren geleden gehalveerd leek, is de cocaïneproductie volgens het World Drug Report van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) nu weer op het oude niveau. (NRC)