Zorg

Nog geen toestemming ziekenhuisfusie door ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest dat de geplande fusie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en St. Anna Zorggroep in Geldrop slecht is voor de concurrentie in de regio. De ziekenhuizen krijgen daarom niet meteen toestemming voor een fusie en moeten een vergunning aanvragen. Dat maakten de twee ziekenhuizen dinsdag bekend in een verklaring op de website.

De ziekenhuizen zijn „teleurgesteld” over het standpunt van de toezichthouder. Eerder kregen ze van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wel toestemming om verder te gaan met het fusieproces. De NZa beoordeelt de procedure rond de totstandkoming van de fusie, de ACM controleert of de ziekenhuizen na fusering niet te veel macht krijgen in de regio.

De beide ziekenhuizen wachten nu eerst het ‘formele inhoudelijke besluit’ van de ACM af. Naar verwachting verschijnt dat binnen enkele weken.

Beide ziekenhuizen denken dat een fusie nodig is om de zorg voor patiënten toegankelijk te houden voor inwoners van de regio. Ook denken ze samen efficiënter te kunnen werken.

De St. Anna Zorggroep en het Catharina Ziekenhuis hadden samen 5.807 werknemers en een gezamenlijke jaaromzet van 582 miljoen euro in 2016. (ANP)