OM eist levenslang tegen Ethiopiër Eshetu A.

A. wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Ethiopië, waaronder betrokkenheid bij 75 executies.

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen de Ethiopiër Eshetu A. voor betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in zijn geboorteland. A. zou eind jaren 70 verantwoordelijk zijn geweest voor gruwelijkheden in een gevangeniskamp.

Als vertegenwoordiger van het zogeheten Derg-regime zou hij betrokken zijn geweest bij martelingen en executies van politieke tegenstanders. Justitie verdenkt de in 1990 naar Nederland gevluchte man ervan dat hij een rol heeft gespeeld bij 75 executies.

Ook zou hij betrokken zijn geweest bij marteling en het zonder proces opsluiten van ruim driehonderd mensen. Veel van de slachtoffers van de Derg-campagne waren scholieren en studenten in de bloei van hun leven, aldus de officier van justitie.

De Derg

De Derg, een militaire politieke beweging, had enkele jaren eerder keizer Haile Selassie afgezet. In de gevangenis in de Ethiopische provincie Gojjam zaten per cel zo’n tachtig mensen opgepropt, ze moesten zittend slapen, vastgeketend aan elkaar. Er was één wc voor meer dan driehonderd mensen en geen douche. Er was amper eten, families brachten dit. Sommigen zaten wekenlang in een donkere cel en werden gemarteld. Het ging veelal om tieners en twintigers.

Zelf ontkende A. eind oktober alle aantijgingen. Hij spreekt fel tegen dat hij degene is die achter de wandaden zat, áls die al hebben plaatsgevonden, zei hij op de zittingen.

Lees ook: ‘Er is een hele generatie uitgeroeid’

A. erkent wel dat er toen veel mis is gegaan in Ethiopië. Als één van de 120 leden van het Derg-comité zal hij daarvoor straf aanvaarden, zei hij. Maar hij houdt vol dat hij er niet persoonlijk achter zat.

Sander Arts, advocaat van A., noemt de eis fors, maar niet onverwacht.

“Het OM heeft ook aangegeven dat dit één van de ernstige strafzaken ooit in Nederland is. Dat er dan een eis levenslang komt, vind ik op zich niet onbegrijpelijk.”

Maar, zegt Arts, zijn cliënt heeft moeite met de aanklacht en de eis omdat hij een heel ander standpunt inneemt. “Hij zegt: ik heb die feiten niet begaan. En dan komt zo’n eis natuurlijk wel hard binnen.”

“Hij werd als jongen van 24 meegetrokken in een regime waar hij nu ook niet meer achter staat, in een land waar geen staande rechtsstaat was. Dat is anders dan dat je die keuzes zelf maakt. Daarom vinden wij het een stevige eis.”

In 1990 kwam A. als asielzoeker naar Nederland waar hij uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit kreeg. Toen hij al in Nederland woonde, werd hij in 2007 bij verstek in Ethiopië veroordeeld tot de doodstraf. Omdat het vonnis hier niet uitgevoerd kan worden, is er een nieuw proces begonnen. In 2015 werd hij vastgezet.

De rechtbank hervat het proces maandag met het pleidooi van de advocaten van de verdachte. De uitspraak van de rechtbank wordt pas tegen het einde van het jaar verwacht.