Vlaardingers moeten drinkwater koken na vondst bacterie

In het leidingwater van Vlaardingen is de E. coli-bacterie aangetroffen. De inwoners zullen ten minste drie dagen water moeten koken.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

In het drinkwater van Vlaardingen zijn woensdag ongewenste bacteriën aangetroffen. De darmbacterie E. coli kwam in het drinkwater terecht bij werkzaamheden. Na de vondst heeft Evides Waterbedrijf inwoners geadviseerd het water ten minste drie minuten te koken. De instructies gelden voor drinkwater en water dat gebruikt wordt om voedsel mee te bereiden. De inwoners zullen ten minste drie dagen water moeten koken.

Bewoners van Vlaardingen kunnen het water wel meteen voor andere doeleinden, als (af)wassen en douchen, gebruiken. De bacterie die buikgriep kan veroorzaken is in het leidingnet beland door werkzaamheden, meldt Evides. Hoe dat precies is gebeurd, weet het bedrijf nog niet. Op verschillende locaties zijn in “hele lage aantallen” ongewenste bacteriën aangetroffen. Vlaardingen heeft ongeveer 70.000 inwoners.

Fluitketel of pan

In de andere delen van het voorzieningsgebied van Evides geldt het kookadvies niet en kan er gewoon uit de kraan gedronken worden. Evides houdt Vlaardingers op de hoogte via zijn website en sociale media. Ook is een NL Alert uitgestuurd.

Het nutsbedrijf adviseert het gebruik van fluitketel of pan om het water aan de koken te brengen en houden.

“Water in waterkokers en koffiezetapparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen.”

Evides doet momenteel onderzoek. Het kookadvies blijft gelden tot het water in Vlaardingen weer schoon is.

In oktober raakte het kraanwater in Oss besmet met E-coli. Inwoners moesten daar net als in Vlaardingen het water eerst koken voordat het gedronken mocht worden.