Twitter staat iedereen toe 280 tekens te gebruiken, veel gebruikers klagen

Het is het einde van het tijdperk waarmee Twitter is groot geworden. Niet langer hoeven gebruikers zich in creatieve bochten te wringen om in 140 tekens hun boodschap over te brengen, voortaan is er twee keer zo veel ruimte: 280 tekens. Dat heeft het technologiebedrijf dinsdag gemeld in een blog op zijn website.

Hiermee komt er een einde aan het experiment dat Twitter eind september was begonnen. Een kleine groep gebruikers mocht experimenteren met de ruimere limiet. Uitzondering zijn twitteraars die Chinese, Japanse en Koreaanse tekens gebruiken. In deze talen zijn er minder karakters nodig.

Uit de proef bleek dat twitteraars vooral vanwege de nieuwigheid in de eerste dagen ten volle gebruik maakten van de 280 tekens en dat het na verloop van tijd weer minder werd, zo schrijft Twitter. Een voordeel voor het bedrijf is dat mensen minder vaak uit ruimtegebrek afzien van een tweet. Dat is de voornaamste reden om het experiment uit te breiden naar alle gebruikers.

Het bedrijf is zich ervan bewust dat veel gebruikers deze koerswijziging niet zien zitten, omdat ze vrezen dat hun ‘timeline’ dan volloopt met lange berichten. Dat is niet geval, zo schrijft Twitter: je zult nog ongeveer evenveel tweets zien.

Veel twitteraars lijken evenwel over een ander bezwaar te vallen: ze betreuren het dat mensen nu niet langer gedwongen zijn om hun boodschap kernachtig te verwoorden. Dat beschouwden ze juist als kracht van het medium. Een terugkerende grap op woensdagochtend was het volkletsen van de 280 tekens en alsnog, uit ‘ruimtegebrek’, de tweet voortijdig afkappen. (NRC)