Trump tot Noord-Korea: ‘onderschat ons niet’

Amerikaanse president spreekt het parlement in Seoul toe, na afzegging van een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea wegens slecht weer.

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt woensdag de Nationale Vergadering in Seoul toe, tijdens een tweedaags bezoek aan Zuid-Korea.
De Amerikaanse president Donald Trump spreekt woensdag de Nationale Vergadering in Seoul toe, tijdens een tweedaags bezoek aan Zuid-Korea. Foto Chung Sung-Jun / EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un gewaarschuwd dat de wapens die hij verzamelt zijn regime „in groot gevaar brengen”.

Tijdens een toespraak in het Zuid-Koreaanse parlement in Seoul riep Trump de landen van de wereld op om „het wrede regime van Noord-Korea te isoleren, en het elke vorm van steun, toevoer, of aanvaarding te ontzeggen,” meldt persbureau AP.

Trump hield zijn toespraak enkele uren nadat hij een onaangekondigd bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea op het laatste moment afzegde wegens slechte weersomstandigheden. Hij is in Zuid-Korea tegen de achtergrond van oplopende spanningen met Noord-Korea over de ontwikkeling van nucleaire wapens door het regime van Kim Jong-un.

Tegenover volksvertegenwoordigers van Zuid-Korea sprak Trump een waarschuwing uit aan het adres van Noord-Korea:

„Ik hoop dat ik niet alleen voor onze landen spreek, maar voor alle beschaafde naties, wanneer ik tegen het Noorden zeg: onderschat ons niet, en probeer ons niet uit. We zullen onze gemeenschappelijke veiligheid verdedigen, onze gedeelde welvaart, en onze heilige vrijheid.”

De presidentiële helikopter Marine One verliet Seoul bij het aanbreken van de dag om Trump naar de gedemilitariseerde zone te brengen. Vijf minuten voor aankomst moest het toestel omkeren wegens slecht weer. Volgens Sarah Huckabee Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, was Trump „gefrustreerd” dat het bezoek niet doorging. „Het was duidelijk iets dat hij wilde doen”, zei ze tegen verslaggevers. Hoewel een bezoek aan de ‘DMZ’ voorafgaand aan Trumps reis naar Azië was uitgesloten, was het toch gepland voor zijn vertrek. Volgens Sanders was het plan geheim gehouden om veiligheidsredenen.

Toon gematigd

Een bezoek aan de grens die de beide Korea’s scheidt is gebruikelijk geworden voor Amerikaanse presidenten. Alle presidenten sinds Ronald Reagan, behalve George H.W. Bush, hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied. Trump zou samen met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gaan.

Trump, die voorafgaand aan zijn bezoek aan Zuid-Korea harde taal sprak aan het adres van Noord-Korea, heeft zijn toon iets gematigd. Eerder noemde hij Kim Jong-un het „raketmannetje” en zwoer hij Noord-Korea „volledig te verwoesten”, Dinsdag gaf hij aan bereid te zijn om te onderhandelen en riep hij Pyongjang op om „een deal te sluiten”.