Trump matigt toon tegen Noord-Korea

Rondreis door Azië In Seoul sprak president Trump het parlement toe. Hij waarschuwde Noord-Korea opnieuw, maar sluit praten ook niet uit.

Na Zuid-Korea reisden president Trump en zijn echtgenote Melania door naar China. Woensdag nodigden de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw hen uit in de Verboden Stad.
Na Zuid-Korea reisden president Trump en zijn echtgenote Melania door naar China. Woensdag nodigden de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw hen uit in de Verboden Stad. Foto Jonathan Ernst/Reutetrs

„Onderschat ons niet en provoceer ons niet.” President Trump waarschuwde Noord-Korea woensdag in agressieve, maar voor zijn doen gematigde taal. Als sluitstuk van een tweedaags bezoek aan Zuid-Korea was Trump te gast in de Nationale Vergadering in Seoul. Trump zei daar dat hij het niet kon toelaten dat Noord-Korea Amerikaanse steden bedreigt met nucleaire wapens en dat hij zich niet laat intimideren door de dreigementen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Trump sprak de parlementariërs toe nadat een onverwachts bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea’s niet door kon gaan. Zijn helikopter kon door dichte mist niet opstijgen.

Trump richtte zich direct tot Kim Jong-un. „De wapens die je verzamelt, brengen je regime ernstig in gevaar. Met elke stap die je neemt op dit donkere pad, neemt het gevaar toe. […] Noord-Korea is niet het paradijs geworden dat je grootvader voor zich zag. Het is een hel die niemand verdient.”

Het bezoek aan Zuid-Korea, een van vijf tussenstops op een 12-daagse reis door Azië, was diplomatiek gezien een delicate operatie. Trumps progressieve gastheer, president Moon Jae-in, werd verkozen met de belofte dat hij meer nadruk zou leggen op het zoeken van een diplomatieke oplossing voor het escalerende conflict met Noord-Korea. Tot ontsteltenis van veel Zuid-Koreanen koos Trump voor grof verbaal geschut als antwoord op Noord-Koreaanse atoomproef en rakettesten. Hij dreigde „little rocket man” met „vuur en woede” en zou, zei hij tijdens zijn eerste optreden in de VN-Veiligheidsraad, Noord-Korea desnoods „totaal vernietigen”.

Op bezoek in Zuid-Korea sloeg Trump een gematigdere, andere toon aan. Dinsdag ging hij zelfs zo ver Noord-Korea uit te nodigen om in gesprek te gaan. In het parlement leek hij die uitnodiging aan Kim Jong-un te herhalen. „Ondanks alle misdaden die je hebt begaan, bieden we je een weg naar een betere toekomst.”

Daarmee week hij af van zijn uitlatingen van de afgelopen maanden. Trump deed het lange tijd voorkomen alsof hij geen heil zag in diplomatieke initiatieven. Toen minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson op reis was in Azië om te achterhalen of Noord-Korea bereid zou zijn te onderhandelen, liet Trump per tweet weten dat Tillerson zijn energie beter aan iets anders kon besteden.

De kans op onderhandelingen is uiterst klein. De VS willen alleen praten als Pyongyang nucleaire wapens inlevert, Kim Jong-un denkt dat hij alleen mét nucleaire wapens veilig is.

De VS proberen greep te krijgen op Noord-Korea door verscherping van economische sancties en door het land te isoleren. In Seoul riep Trump alle landen „met verantwoordelijkheidsgevoel” op om Noord-Korea elke vorm van steun te ontzeggen. Trump probeert al maanden China zo ver te krijgen dat het de druk op Noord-Korea opvoert. De kwestie staat dan ook boven aan de agenda van Trumps tweedaagse bezoek aan China, waar hij na zijn toespraak in Seoul heenvloog. Trump heeft in Beijing een aantal ontmoetingen met de Chinese leider Xi Jinping.

Het bezoek aan China moet het hoogtepunt van de reis worden, die afgelopen weekend in Japan begon en Trump ook nog naar Vietnam en de Filippijnen zal brengen.