The New Yorker: Weinstein huurde detectives in om publicatie te voorkomen

Harvey Weinstein heeft privédetectives en journalisten ingezet om vrouwen die hem nu beschuldigen van seksuele intimidatie en misbruik, ervan te weerhouden hun verhaal naar buiten te brengen. Dat schrijft

Filmproducent Weinstein wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik. Vorige maand kwam dat verhaal naar buiten via The New York Times. Weinstein zou een jaar lang alles in het werk hebben gezet om publicatie van dat verhaal te voorkomen.

The New Yorker beschrijft in het artikel ‘Harvey Weinstein’s Army of Spies’ hoe Weinstein in het najaar van 2016 detectivebureaus Kroll en Black Cube benaderde. Black Cube wordt geleid door oud-medewerkers van de Israëlische geheime dienst Mossad. Volgens een contract van Black Cube, in handen van The New Yorker, was het doel publicatie van misbruikverhalen te voorkomen en om betrokkenen te intimideren.

Actrice Rose McGowan, die Weinstein van verkrachting heeft beschuldigd, werd benaderd door privédetectives. Een van hen deed zich voor als mensenrechtenadvocaat, met wie ze meermaals afsprak. De advocate nam ten minste vier gesprekken met de actrice op. Op die manier probeerde het bureau erachter te komen wie er nog meer over belastende informatie beschikten en wie er met de pers in gesprek waren.

Weinstein zou ook journalisten hebben gevraagd om informatie te verzamelen waarmee hij de positie van de vrouwen die een aanklacht wilden indienen zou kunnen ondermijnen.

Een woordvoerder van Weinstein ontkent in een verklaring dat mensen het zwijgen zou zijn opgelegd en stelt dat het verhaal in The New Yorker „fictie” is.