Sopraan Audrey Luna zingt de hoogste noot ooit gezongen

Een record in The Metropolitan Opera in New York. Sopraan Audrey Luna heeft er voor de eerste keer in 137 jaar de hoge A laten klinken.

Nog nooit haalde een sopraan deze hoge A die Audrey Luna zingt in de nieuwe opera The Exterminating Angel.
Nog nooit haalde een sopraan deze hoge A die Audrey Luna zingt in de nieuwe opera The Exterminating Angel. Foto Greg James

Met de allereerste noot die sopraan Audrey Luna zingt in de nieuwe opera The Exterminating Angel schrijft ze geschiedenis. Nog nooit haalde een sopraan deze hoge A, die Luna al laat klinken voor ze het podium is opgestapt.

De muziekcriticus van The New York Times omschrijft het historische moment zo: „Het duurt slechts een fractie van een seconde, bijna onwaarneembaar in een voorstelling van twee uur. Het is te snel voorbij om de honden op de Upper West Side op te roepen om mee te janken of ramen in de buurt te doen sneuvelen. Maar zo kort als het is, de A boven de hoge C die sopraan Audrey Luna bereikte in de nieuwe opera The Exterminating Angel van Thomas Adès is zo hoog, dat deze nog nooit is gezongen in de 137-jarige geschiedenis van de Metropolitan Opera.”

Beluister een fragment van Audrey Luna op de website van The New York Times.

Archivarissen van The Metropolitan Opera hebben geen eerdere voorbeelden kunnen vinden van zangeressen die zo hoog als Luna hebben gezongen. „Als ik een sopraan de conventionele hoge C hoor zingen, wil ik haar zeggen ‘Toon ons wat je verder in huis hebt’”, geeft componist Thomas Adès als verklaring waarom hij de hoge A twee keer in zijn nieuwe compositie heeft opgenomen. „Deze noot, het toonbereik, is een metafoor voor de mogelijkheid om psychologische en onzichtbare grenzen die rond sopranen zijn opgebouwd te overstijgen”, zegt hij in The New York Times.

Luna geldt als sopraan die niet alleen de hoge noten veel makkelijker haalt dan andere sopranen, maar ze ook langer kan vasthouden dan de meeste componisten van ze verlangen zonder het schril te laten klinken.