Snapchat deels in handen van Chinese techgigant

Tencent, de Chinese eigenaar van de populaire all-in-one-app WeChat, heeft de afgelopen dagen zo’n 12 procent van de aandelen Snapchat in handen gekregen.

Het logo van Snap Inc. op Wallstreet tijdens de beursgang in maart.
Het logo van Snap Inc. op Wallstreet tijdens de beursgang in maart. Foto Mark Lennihan/AP

Het Chinese internetbedrijf Tencent heeft de laatste tijd een aanzienlijk belang genomen in Snap Inc., het bedrijf achter video- en fotoapplicatie Snapchat. Inmiddels bezit Tencent bijna 146 miljoen aandelen Snap, zo blijkt uit stukken die woensdag werden overgedragen aan de Amerikaanse toezichthouder SEC. Dat is ongeveer 12 procent van het totaal.

Dat een bedrijf zo geruisloos een dergelijk omvangrijke positie kan innemen, is ongebruikelijk. Amerikaanse beursregels verplichten beleggers een formele melding te doen wanneer hun belang boven een bepaald percentage uitkomt. Bij Snap is dat anders: doordat aan de aandelen in het techbedrijf geen stemrecht is verbonden, is zo’n melding niet noodzakelijk.

Onduidelijk is waarom de Chinese firma in korte tijd zo veel geld in Snap steekt. Wel benadrukt Snap in zijn melding dat het bedrijf een “lange en productieve samenwerking” heeft met Tencent. Het bedrijf uit havenstad Shenzhen investeerde bijvoorbeeld in 2013 al in de fotodienst. Om hoeveel geld dat ging, is niet bekendgemaakt.

Teleurstellende cijfers

Ook schrijft Snap dat Tencent heeft aangeboden om eigen ideeën en ervaringen met de Amerikanen te delen. Investeringsmaatschappij en technologiegigant Tencent is het moederbedrijf van de in Azië zeer populaire dienst WeChat. Het bedrijf geldt als een van de meest waardevolle, snelst groeiende merken ter wereld.

Lees ook: WeChat is een Zwitsers zakmes en privacynachtmerrie ineen

De kwartaalcijfers van Snap Inc., aan de beurs officieel genoteerd als camerabedrijf, stellen beleggers al sinds de beursgang in maart teleur. Het nettoverlies bedroeg dit kwartaal ruim 443 miljoen dollar (328 miljoen euro), blijkt uit de cijfers. De stijging van 20 miljoen gebruikers sinds het begin van dit jaar blijft achter op de verwachtingen van investeerders. Snapchat zegt in totaal 178 miljoen actieve gebruikers te hebben.

Het aandeel Snap opende woensdag bijna 11 procent lager en zakte gaandeweg de handelsdag nog verder weg.