Regisseur legt werk neer om ‘seksuele intimidatie’

Job Gosschalk Job Gosschalk, een bekende producent en regisseur, zou talloze mannen seksueel hebben geïntimideerd. Hij legt zijn werk neer.

Job Gosschalk, regisseur en producent van onder meer de film Alles is Liefde, heeft dinsdag zijn werk neergelegd na toenemende geruchten over seksuele intimidatie. In een verklaring geeft hij toe dat hij in sommige gevallen „over grenzen” is gegaan. Hij vroeg acteurs in één-op-één sessies enkele keren zich uit te kleden, schrijft hij. Maar, stelt hij: het ging om „speloefeningen”, en van fysiek contact was „bij zijn beste weten” geen sprake.

De verklaring komt nadat het weekblad Nieuwe Revu een stuk had aangekondigd waarin zeven mensen, deels anoniem, met verhalen over seksuele intimidatie komen over Gosschalk. Zo heeft Etienne Poeder, hoofdrolspeler in de musical The Lion King uit 2005, verklaard dat hij zich tijdens een privésessie met hem moest uitkleden. Poeder zei zich hierbij „zeer ongemakkelijk” te voelen.

Dinsdagavond kwam er een getuigenis bij van acteur en presentator Winston Post, die tegen NOS op 3 zei dat Gosschalk hem vroeg om „een potje te masturberen”.

De beschuldigingen over Gosschalk vallen binnen de #MeToo-discussie, als vervolg op de stroom beschuldigingen over seksuele intimidatie en machtsmisbruik in de entertainmentwereld die in de Verenigde Staten is losgekomen rond filmproducent Harvey Weinstein.

Kemna Casting, het bedrijf dat Gosschalk jaren leidde, heeft in een reactie geschokt gereageerd. Het bedrijf was niet op de hoogte en heeft een vertrouwenspersoon aangesteld, waar mensen ook oude klachten over Gosschalk kunnen melden.

Vooral in de laatste tien jaren is de vijftigjarige Job Gosschalk uitgegroeid tot een duizendpoot, die een groot aantal film-, tv-, toneel en musicalproducties op zijn naam heeft staan. Gosschalk is producent van tv-series als ‘t Schaep met de 5 pooten, Moeder ik wil bij de revue, de improvisatiecomedy Jeuk en de absurdistische reeks Rundfunk. Niet alles wat hij aanraakt verandert onmiddellijk in goud: de bioscoopfilm De zevende hemel maakte eerder dit jaar weinig indruk. Tot zijn plannen voor volgend seizoen behoorde een musicalversie van de voetbalserie en -film All Stars.