Redactie Querido Kinderboeken begint nieuwe uitgeverij

Kinderliteratuur De redactie van Querido Kinderboeken vertrok bij de vorige eigenaar. Nu starten ze een nieuwe uitgeverij onder de vleugels van Blossom Books.

In elk geval kinderboekenschrijver Edward van de Vendel sluit zich aan bij uitgeverij Emanuel.
In elk geval kinderboekenschrijver Edward van de Vendel sluit zich aan bij uitgeverij Emanuel. Foto Merlijn Doomernik

Het voormalige redactieteam van uitgeverij Querido Kinderboeken wordt overgenomen door de zelfstandige Utrechtse uitgeverij Blossom Books. Het zeskoppige team, dat in september ontslag nam na een meningsverschil met de directie, is vanaf deze woensdag in dienst bij een nieuwe kinderboekenuitgeverij genaamd Emanuel. Het redactieteam, onder leiding van uitgever Wendy Wilbers, krijgt daar een autonome positie onder eigenaar Blossom Books, zo maakte de uitgeverij woensdagmiddag bekend.

In elk geval schrijver Edward van de Vendel, die de afgelopen weken namens vele Querido-auteurs optrad als woordvoerder, sluit zich aan bij uitgeverij Emanuel. Drieënzestig kinderboekenschrijvers, onder wie ook Guus Kuijer, Toon Tellegen, Francine Oomen, Anna Woltz en de erven van Annie M.G. Schmidt, kondigden in september hun vertrek bij Querido aan, toen duidelijk werd dat het redactieteam daar wegging.

Verkoop

De concrete aanleiding was een voorgenomen verhuizing van de kinderboekenuitgeverij, waardoor eigenaar WPG volgens het team de historische banden verbrak met volwassenuitgeverij Querido, waar de kinderboekenuitgeverij toen nog mocht inwonen. Ook was er de vrees voor een te commerciële koers van WPG. De schrijvers probeerden met hun vertrek een verkoop te forceren van Querido Kinderboeken aan Singel Uitgeverijen, de groep waartoe volwassenenuitgeverij Querido hoort. Onderhandelingen daartoe zijn op 31 oktober door WPG gestaakt.

Querido Kinderboeken gold als de meest gerenommeerde uitgeverij van literaire kinderboeken. „Ik was vol ongeloof dat de grootste literaire kinderboekenschrijvers op straat kwamen te staan”, zegt Myrthe Spiteri, uitgeefdirecteur en eigenaar van Blossom Books, dat vooral boeken voor jongvolwassenen uitgeeft en cadeauartikelen maakt. „Dus ik heb meteen in september via Edward van de Vendel mijn hulp aan de auteurs aangeboden.” Daarin trok zij samen op met haar investeerders Marc Dijkstra en Jack van Lint van Buy Out Boost, een firma die management buy-outs ondersteunt. Eerder stonden zij Spiteri bij toen zij begin 2017 Blossom Books losmaakte van uitgeverij Kluitman. Vorige week besloot Spiteri de nieuwe imprint (onderuitgeverij) Emanuel in te richten, „zodat de continuïteit van het Nederlandse literaire kinderboek gewaarborgd kan worden”.

Traditie

„Emanuel is de voornaam van de oprichter van Querido én van mijn vader, van wie ik het uitgeefvak heb geleerd”, aldus Spiteri. „Dat vonden we een mooie brug tussen de nieuwe uitgeverij en de traditie van Querido.”

Uitgeverij Emanuel trekt niet in bij Blossom Books in Utrecht, maar krijgt een eigen locatie in Amsterdam. “De geschiedenis van Querido Kind ligt in Amsterdam, en die willen wij voor de auteurs voortzetten”, aldus Spiteri. Dinsdagavond zijn de schrijvers en illustratoren die onlangs Querido Kind verlieten ingelicht over de plannen. Wie van hen naar uitgeverij Emanuel overstapt is nog niet bekend. „Eigenzinnigheid is een kenmerk van Querido, dus past het om iedereen daar zelf over te laten beslissen”, aldus auteurswoordvoerder Edward van de Vendel. Hij noemt het „een teleurstelling” dat de gehoopte verkoop van Querido Kind aan Singel Uitgeverijen niet gelukt is, „maar we zijn erg blij dat ons team weer aan het werk kan bij Blossom Books”.