‘Prins Charles lobbyde voor klimaat na aanschaf aandelen’

Prins Charles had aandelen in een bedrijf dat baat heeft bij strengere milieuregels, terwijl hij campagne voerde voor zulke maatregelen.

Foto Fazry Ismail/EPA

De Britse prins Charles heeft campagne gevoerd voor strengere maatregelen tegen klimaatverandering, zonder bekend te maken dat hij via Bermuda een substantieel aandeel had in een bedrijf dat winst maakt als de milieuregels strenger worden. Dat meldde de Britse krant The Guardian dinsdag op basis van documenten uit de Paradise Papers.

Uit die documenten blijkt dat de huidige hertog van Cornwall in 2007 aandelen ter waarde van 113.500 dollar kocht in een bedrijf in Bermuda. Prins Charles was toentertijd bevriend met de directeur van Sustainable Forestry Management Ltd., het bedrijf dat onder meer handelt in CO2-emissierechten.

In de weken na de aankoop hield prins Charles meerdere toespraken over het verscherpen van milieuregelgeving, zonder openbaar te maken dat zijn hertogdom, dat zijn financiën mede beheert, zojuist zulke aandelen had gekocht. Binnen een jaar verdrievoudigde de waarde van de aandelen en verkocht het hertogdom de aandelen weer.

De Paradise Papers: Verontwaardiging genoeg, maar verandert er ook iets?

Volgens de Britse krant heeft de hertog geen belastingvoordeel genoten door de deal, maar valt hem wel te verwijten niet open te zijn over zijn aandelenportfolio. Het hertogdom laat in een reactie aan The Guardian weten dat de prins nooit direct betrokken is geweest bij bedrijven waarin hij geïnvesteerd heeft. Prins Charles staat erom bekend dat hij een groot voorvechter is van een meer bewuste omgang met het milieu. Al tientallen jaren zet hij zich daarvoor in, aldus het hertogdom.

“Hij heeft zich nooit over onderwerpen uitgesproken, simpelweg omdat hij aandelen in een bedrijf had.”

Paradise Papers

Het is een van de onthullingen in een nieuwe serie over belastingparadijzen, na eerder de Panama Papers. Ook de namen van koningin Elizabeth en Justin Trudeau komen indirect voor in de zogenoemde Paradise Papers.

De onthullingen maken onderdeel uit van een onderzoek van het internationale journalistieke consortium ICIJ, waarin Trouw samenwerkt met onder meer het FD, de BBC, en de Süddeutsche Zeitung. Eerder onthulde het ICIJ ook al de Panama Papers.