Prijzengeld als loon uitgekeerd

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: belastingrecht

Foto Lex van Lieshout/ANP

Breng drie nieuwe medewerkers aan en maak kans op 20.000 euro. Het bedrijf had zo’n personeelstekort dat het niet alleen een bonus van zo’n 3.000 euro betaalde aan iedereen die drie nieuwe mensen introduceerde, maar ook nog eens een loterij organiseerde. Onder alle wervende werknemers wereldwijd werd 20.000 euro verloot. De gelukkige winnaar beschouwde de prijs echter niet als loon en had het bedrag niet opgegeven bij zijn aangifte inkomstenbelasting. Ook de bonus had hij buiten beschouwing gelaten. Maar op de jaaropgave van zijn werkgever was het prijzengeld wel opgeteld bij het loon en ook de Belastingdienst had het meegenomen als loon uit dienstbetrekking. De man legde zich er niet bij neer.

De rechtbank oordeelde dat het loonbegrip ruim moet worden opgevat: alles wat door de werkgever in het kader van de dienstbetrekking aan de werknemer wordt uitbetaald. Vanwege het nauwe verband tussen de beloning en de status van werknemer, moest de prijs volgens de rechtbank inderdaad worden gezien als loon. In hoger beroep onderschrijft het Amsterdamse Hof het oordeel van de rechtbank. Doorslaggevend is dat de loterij is georganiseerd door de werkgever zelf en dat elk voordeel dus direct voortvloeit het dienstverband. Dit is anders wanneer een werkgever bijvoorbeeld een staatslot cadeau doet.

www.rechtbank.nl ECLI:NL:GHAMS:2017:4113