‘Peetvader van Italiaanse keuken’ overleden (80)

Televisiekok Antonio Carluccio liet het Britse publiek kennismaken met de eenvoud van de Italiaanse keuken.

Antonio Carluccio bij e presentatie van zijn boek in 2009.
Antonio Carluccio bij e presentatie van zijn boek in 2009. Foto Matt Dunham/AP

Televisiekok Antonio Carluccio, een van de bekendste gezichten van de Italiaanse keuken, is woensdag op 80-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woonplaats Londen, zo bevestigt zijn zaakwaarnemer tegenover de BBC. Waaraan de “peetvader van de Italiaanse keuken” overleed is niet bekendgemaakt.

Twitter avatar Carluccios Carluccio’s We are incredibly saddened by the news that Antonio Carluccio passed away today. He was a huge inspiration to us &… https://t.co/HqmI1SeYa3

Tijdens zijn loopbaan presenteerde Carluccio verschillende televisieprogramma’s voor de BBC en liet hij het Britse publiek kennismaken met de Italiaanse keuken. De nadruk lag daarbij op de eenvoud van de meeste Italiaanse gerechten. ‘MOF MOF’, hamerde Carluccio er keer op keer in: minimum of fuss, maximum of flavour.

Zelf kwam Carluccio uit Vietri sul Mare, een klein kustdorpje in het midden van Italië. Na zijn studententijd verhuisde hij naar Duitsland om wijnhandelaar te worden, een bezigheid die hem in 1975 naar het Verenigd Koninkrijk bracht. Op 44-jarige leeftijd ging hij in Londen aan de slag in het restaurant van zijn zwager, eerst als manager, toen als eigenaar.

Keten met honderd vestigingen

Naast koken schreef Carluccio in die jaren verschillende kookboeken, allemaal over de Italiaanse keuken. In 1998 leidde dat tot een korte documentairereeks voor de BBC, waarin Carluccio door Italiaanse gebieden reisde, op zoek naar typische streekgerechten. Samen met de Italiaanse chef Gennaro Contaldo maakte hij een aantal jaar later de kookserie Two Greedy Italians.

Ook trad hij een aantal jaar geleden op voor NRC TV in het kookprogramma van Janneke Vreugdenhil.

Naast zijn werk voor de televisie bleef Carluccio koken. Vlak voor de eeuwwisseling opende hij zijn eigen restaurant, Carluccio’s, dat hij in de jaren daarna uitbouwde tot een keten met bijna honderd vestigingen. In een van die vestigingen, onder toezicht van Carluccio zelf, begon televisiekok Jamie Oliver zijn loopbaan in de keuken.

In een uitgebreide hommage op Instagram beschrijft Oliver zijn vroegere baas als “een charmante don van alle Italiaanse dingen”:

“Hij hing altijd voor de deur van het restaurant met een grote, dikke sigaar, een glas van het een of ander en zijn fantastische witte pluishaar. […] Hij was een fantastische ambassadeur voor het vak.”