Paradise Papers

Belgische staat is betrokken bij constructie op Maagdeneilanden

De Belgische staat is betrokken bij een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilanden. Dit blijkt uit de zogenoemde Paradise Papers. In de miljoenen uitgelekte documenten, waartussen zo’n vijfhonderd Belgische bedrijven en personen zaten, troffen journalisten een opvallende naam aan: de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI). Dat is een investeringsmaatschappij die voor 64 procent in handen is van de Belgische staat. De BMI is al twintig jaar betrokken bij de constructie, schrijven De Tijd, Le Soir en Knack, via een postbusvennootschap die alleen op papier bestaat. De vennootschap gebruikte op het eiland Tortola het adres van advocatenkantoor Appleby, van waaruit de Paradise Papers zijn gelekt. De BMI verzweeg de constructie al die tijd in haar jaarrekeningen. (NRC)