Omzet SBM Offshore blijft flink teruglopen

In de eerste negen maanden van dit jaar daalde de omzet met 20 procent. De inkomsten van SBM lopen al bijna drie jaar terug.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Nederlandse maritieme concern SBM Offshore blijft kampen met een dalende omzet. Tot en met het derde kwartaal van dit jaar kreeg het bedrijf uit Schiedam 1,25 miljard dollar (zo’n 1,08 miljard euro) binnen, 20 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het concern woensdag bekend.

SBM verwacht dat de jaaromzet uiteindelijk 300 miljoen euro lager gaat uitvallen dan in 2016. Het bedrijf heeft dit jaar in totaal 60 miljoen dollar moeten afschrijven, onder meer door problemen met een project in Angola.

Desondanks denkt SBM eind 2017 een positieve balans over te houden. Het voorspelt dat de winst vóór aftrek van belastingen en rentebetalingen meer dan 750 miljoen dollar bedraagt. Dat komt doordat de leasetak van het bedrijf het goed doet.

Dalende olieprijs

Al sinds begin 2015 lopen de inkomsten van SBM Offshore terug. De bouwer en exploitant van drijvende oliefabrieken en -overslagplaatsen kreeg toen last van de sterke daling in de olieprijzen die rond die tijd begon. Ook nu ligt de olieprijs nog bij lange na niet op het niveau van vóór 2015. Daardoor blijft SBM teruglopende omzetcijfers noteren.

Daar komt bij dat SBM al vijf jaar verwikkeld is in een slepende corruptieaffaire. Werknemers bleken in Angola, Equatoriaal Guinea en Brazilië smeergeld te hebben betaald om opdrachten binnen te halen.

Lees ook het achtergrondstuk dat NRC deze week schreef over de smeergeldkwestie: Nog lang geen punt achter affaires SBM

Maandag maakte SBM bekend dat het 238 miljoen dollar (omgerekend 205 miljoen euro) reserveert, om een megaboete te betalen die de Amerikaanse justitie het bedrijf waarschijnlijk gaat opleggen in een onderzoek naar de omkopingszaak. SBM is ook al maanden aan het onderhandelen met de Braziliaanse autoriteiten, met als vermoedelijke eindresultaat een boete van zo’n 170 miljoen dollar. In 2014 kwam het in de corruptiekwestie al tot een schikking van 192 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie.